Massaal mensenoffer in Aztekentempel

Grootste vondst aller tijden van slachtoffers van een bloedig ritueel in Mexico.

aztec skulls

Het bloed spatte in het rond toen de Azteken zo’n 500 jaar geleden een groots en macaber ritueel uitvoerden in hun belangrijkste tempel, de Templo Mayor in het huidige Mexico-Stad. Bij een speciale offersteen in deze tempel, waar de Azteken hun grootste ceremoniën hielden, zijn 50 schedels en meer dan 200 kaakbeenderen gevonden. Volgens de archeologen heeft er één grote mensenofferceremonie plaatsgevonden, de omvangrijkste die we kennen.

Hoofden gebruikt bij ceremoniën

De schedels en botten zijn van vrouwen en mannen tussen de 20 en 35 jaar oud. Volgens de onderzoekers zijn de slachtoffers op de steen onthoofd, waarna hun hoofden bij verschillende ceremoniën gebruikt zijn.

Vijf van de schedels waren onder de offersteen begraven, terwijl de andere er in een stapel bovenop lagen. De schedels onder de steen hadden grote gaten bij de slapen, zodat ze op een enorm houten rek - een zogeheten tzompantli - naast de Templo Mayor konden worden tentoongesteld.

"Een aantal van de 45 schedels die op de offersteen gevonden zijn, was bewerkt tot schedelmaskers. Ze zijn echter nooit voltooid," aldus de archeoloog Raul Barrera, die aan de opgraving in Mexico-Stad meewerkte.

Al deze beenderen zijn ontdekt tijdens een grote restauratie van de Templo Mayor, die in het centrum van de stad staat.