Girl

Kolonisten aten tienermeisje op

Britse kolonisten in Amerika hadden zo veel honger dat ze een tienermeisje ombrachten en opaten. Dit blijkt uit de vondst van 400 jaar oude beenderen in Jamestown.

14 oktober 2013

Snijsporen bevestigen vermoeden

In 2012 werden een 400 jaar oude schedel en andere botresten van een tienermeisje opgegraven in de ruïnes van Jamestown, de eerste permanente Britse nederzetting in Amerika.

Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Smithsonian onderzocht de overblijfselen en vond snijsporen die aantonen dat het meisje werd geslacht en opgegeten. Waarschijnlijk gebeurde dat in de extreem strenge winter van 1609-1610, die door de kolonisten de ‘hongerwinter’ werd genoemd.

Kolonisten waren wanhopig

De schedel vertoont slag- en snijsporen aan het voorhoofd en de nek, en is aan de linkerkant deels verbrijzeld. De wanhopige kolonisten wilden kennelijk de schedel splijten om bij de hersenen te komen. Uit andere sporen blijkt bovendien dat het gezichtsweefsel en de tong ook zijn opgegeten.

De locatie en de vorm van de sporen duiden op onervarenheid en aarzeling bij de slachting.

Velen overleefden hongerwinter niet

De doodsoorzaak van het meisje is nog niet vastgesteld, maar de onderzoekers denken dat de snijsporen kort na haar dood zijn aangebracht.

De hongerwinter was een van de gruwelijkste perioden in de tijd van de eerste kolonisten. De inwoners van Jamestown raakten tijdens een beleg door hun voedsel heen en moesten honden, katten, ratten en slangen – en ten slotte mensen – eten. Van de 300 kolonisten waren er nog maar 60 over toen in 1610 verse proviand het dorp bereikte.

Douglas W. Owsley

Douglas W. Owsley is een forensisch antropoloog en leidt de opgravingen bij Jamestown.

In zijn carrière analyseerde hij al 10.000 skeletten – zoals van oorlogsslachtoffers in het voormalige Joegoslavië, soldaten uit de Amerikaanse Burgeroorlog en slachtoffers van 11 september.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: