Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

meeteenheden

Hoe zijn onze meeteenheden ontstaan?

Met eenheden als de meter, karaat en de schaal van Richter zijn we allemaal bekend. Maar waar komen deze woorden vandaan, en wat betekenen ze precies? Dit is het verhaal van een aantal legendarische maten en gewichten.

DONOT6_STUDIO / shutterstock

Pint: Vloeibare of droge maat

Het woord 'pint' wordt meestal geassocieerd met een stevig biertje in een Engelse pub: het is ruim een halve liter.

Het woord komt van het Oud-Franse 'pinte', dat mogelijk zijn oorsprong vindt in het Latijn en deze inhoudsmaat was ooit gangbaar in grote delen van Europa en Noord-Amerika. Er bestonden veel varianten van: op sommige plaatsen was een pint minder dan een halve liter, op andere meer dan een liter. De enige regel was dat een pint een achtste van een gallon was, maar de inhoud van een gallon wisselde ook sterk.

In de loop van de 19e eeuw stapten steeds meer landen over op het metrieke stelsel, waardoor de pint in onbruik raakte. Alleen de Engelsen hielden eraan vast, en in 1824 besloten ze orde in de chaos te scheppen. Bij wet werd bepaald dat een pint in het hele Britse Rijk overeen zou komen met 568 ml.

Er bestaan nog steeds verschillende pints

Vrijwel alle leden van het Britse Gemenebest gebruiken vandaag de dag het metrieke stelsel, inclusief tot op zekere hoogte Groot-Brittannië. De pint wordt eigenlijk alleen nog maar voor bier, cider en melk gebruikt, maar er bestaan nog steeds regionale verschillen.

In Canada wordt soms de Britse 'imperial pint' gebruikt, terwijl in de VS een pint slechts 473 ml bedraagt. Hier deed men namelijk niet mee aan de standaardisatie van 1824 en hield men vast aan de lokale pint, die nog steeds een vloeistofmaat is.

Naast de 'vloeibare' pint bestaat er een 'droge' pint van 551 ml. Deze kun je tegenkomen in Amerikaanse kookboeken als een recept meel of suiker bevat.

Lees ook:

Largest empire
Geschiedenis

Wat was het grootste wereldrijk?

0 minuten
Handicappede drenge blev brugt til menneskeforsøg.
Wetenschapsgeschiedenis

Duistere experimenten op mensen

4 minuten
Wetenschapsgeschiedenis

75 jaar geleden: Atoombom deed woestijnzand smelten tot glas

16 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg