Hadden tempels en piramiden ingebouwde vallen?

In actiefilms zijn oude grafkamers en tempels vaak voorzien van dodelijke vallen, die ongenode gasten de toegang moeten versperren. Waren er in het echt ook van zulke vallen?

Temple Indiana Jones

Vallen zijn je reinste fantasie

De vallen die je ziet in actiefilms – Indiana Jones bijvoorbeeld – zijn ingenieus, maar pure fantasie.

Er zijn geen grafkamers of tempels bekend met ingebouwde vallen, zoals struikeldraden, valluiken en giftige pijlen. De inspiratie voor de films kan echter wel van de Egyptische piramiden komen.

Vallende steen verzegelde Egyptische grafkamers

De Egyptenaren blokkeerden de ingang van de schacht naar de grafkamer van de farao met een of meer vallende stenen, die grafrovers moesten tegenhouden. Deze waren niet bedoeld om op iemands hoofd te vallen en mensen te doden. Ze waren zo gemaakt dat ze op een plek vielen waarbij de grafkamer werd afgesloten nadat de begrafenis had plaatsgevonden.

Grafrovers lieten zich niet tegenhouden

De stenen waren meestal gehouwen uit harde gesteenten als graniet, maar al sloten ze de grafkamer af, grafrovers vonden in verschillende gevallen toch een weg naar de sarcofaag en de grafgiften: ze hakten of boorden gewoon een gat in de muur van het zachte kalksteen naast de valstenen, en wisten zich zo toch toegang te verschaffen.

Valstaan blokkeerde grafkamer Piramide van Cheops

De Piramide van Cheops had drie valstenen van graniet, die de doorgang van de voorkamer naar de grafkamer blokkeerden. De Egyptenaren lieten de stenen na de begrafenis op hun plek zakken met touwen en katrollen.

In andere piramiden was de constructie simpeler – de valsteen lag op een houten steiger, en als die werd verwijderd, viel de steen op zijn plek.