Zes leuke weetjes over piramiden

Grote kans dat je op school hebt geleerd dat de piramides in Gizeh in Egypte door slaven zijn gebouwd, en zo complex zijn dat we ze nu niet eens na zouden kunnen bouwen. Dat klinkt spannend en dramatisch. Maar er klopt niets van.

Gizeh Piramiden

FEIT EN FICTIE OVER PIRAMIDEN

Ze zijn gebouwd door slaven

Nee, dat zijn ze niet. De Egyptenaren hadden weliswaar slaven, maar opgravingen van vrij geavanceerde arbeiderssteden dicht bij Gizeh wijzen er eerder op dat de piramiden werden gebouwd door gespecialiseerde, bevoorrechte arbeiders en ambachtslieden.

De Piramide van Cheops heeft acht zijden

Je ziet het alleen van boven en uitsluitend tijdens de equinoxen, maar de zijden van de Piramide van Cheops zijn concaaf. Ze wijken in het midden naar binnen, waarmee de vier zijden er acht worden.

De acht zijden van de Piramide van Cheops

We zouden ze nu niet kunnen bouwen

Jawel hoor. Amerikaanse architecten hebben berekend dat het dan wel zo'n 5 miljard dollar en vijf jaar zou kosten.

Grafkamers zonder doden

Waarschijnlijk heb je op school geleerd dat de Egyptische piramiden zijn gebouwd als grafkamers voor de farao's. En misschien heb je later wel eens gehoord of gelezen dat er nog nooit een mummie is aangetroffen in de grote piramiden, en dat de functie daardoor nog steeds ter discussie staat. De heersende theorie is echter dat het wel degelijk grafkamers zijn, maar dat ze zijn leeggeroofd of om uiteenlopende redenen nooit in gebruik zijn genomen.

Er zijn nog steeds geheime kamers

De Egyptische piramiden zijn nog steeds niet volledig onderzocht, hoewel ze al duizenden jaren een mysterie zijn. Diverse hightech onderzoeken duiden erop dat er nog steeds verborgen kamers zijn, waarnaar tot nog toe niemand de weg heeft weten te vinden.

We weten niet hoe ze zijn gebouwd

Er zijn wel verschillende plausibele theorieën. De grote vraag is hoe de Egyptenaren het met de technologie van toen voor elkaar hebben gekregen de gigantische blokken steen, die tonnen wegen, omhoog te krijgen. Sommige theorieën gaan ervan uit dat de blokken met grote sleden zijn verplaatst, en dat er aan de voorkant water op het zand werd gegoten, zodat de slee er makkelijker overheen gleed. Anderen menen dat er hellingen werden gebruikt aan de binnen- en buitenkant. Ook is het geopperd dat de blokken niet uit steen zijn gehouwen, maar van een onbekend soort beton zijn, dat ter plekke werd gegoten.