saqqara

Waarom hebben piramides die vorm?

De bekende piramidevorm is voortgekomen uit een vroeg Egyptisch graftype, de mastaba.

De bekendste piramides zijn de piramides van Gizeh bij Caïro. Ze hebben een vierkant grondvlak en vier zijden. Ze zijn gebouwd als grafmonument en hun vorm is waarschijnlijk doorontwikkeld uit een vroeg-Egyptisch graftype – de mastaba. Een mastaba was een rechthoekig gebouw met een plat dak en schuine zijden.

De oudste intacte Egyptische piramide is de trappiramide in Saqqara. Deze had waarschijnlijk een mastaba moeten worden, maar het werd een piramide met trappen in plaats van vlakke zijden. De piramide is vermoedelijk gebouwd door de hofarchitect van farao Djoser, Imhotep, in het jaar 2650 v.Chr. Daarmee is hij ongeveer 100 jaar ouder dan de piramide van Cheops.

Deze en de andere piramides van Gizeh zouden geïnspireerd zijn door de piramide van Djoser. Snofroe, de vader van farao Cheops, kennen we van de knikpiramide ten zuiden van de piramide van Djoser. Het onderste deel heeft trappen, het bovenste deel heeft vlakke zijden. Beide zijn kleiner dan de grote piramides van Gizeh.

Naast de piramides van Gizeh zijn er circa 80 kleine piramides in Egypte, en zeker 100 jongere in buurland Soedan. Geen ervan is echter zo perfect en intact als de piramide van Cheops.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: