Shutterstock

Tombe van kindkoning biedt zeldzame kijk op het verleden

Toetanchamons tombe werd in 1922 ontdekt door archeoloog Howard Carter. Naarmate hij zich dieper in de kamers begaf, vond hij meer schatten – duizenden kleinoden vertellen over het leven van de koning.

Bijna 500 jaar lang werden de farao’s van Egypte begraven in de Vallei der Koningen, een rotsachtig dal bij het huidige Luxor. Terwijl grafrovers in de oudheid de ongeveer 60 andere graven ontdeden van alles van enige waarde, was Toetanchamons tombe goeddeels onaangeroerd toen Howard Carter hem vond.

De vier ruimten zaten vol schatten, en pas in april 1932 waren Carter en zijn team klaar met het catalogiseren van de 5398 goed bewaarde artefacten.

Het graf is open voor het publiek, maar Toetanchamon en al zijn schatten zijn in 2021 overgebracht naar het nieuwe Grand Egyptian Museum in Gizeh, vlak bij Caïro.

Ingang

© ullstein Bild/Ritzau Scanpix

Grafdeur is dichtgemetseld

Onder het puin vond Carter een trap die naar een ondergrondse gang met een dichtgemetselde deur leidde. De deur was versierd met hiërogliefen en stempels met de naam van de vrijwel onbekende farao Toetanchamon.

Voorkamer

© Album/Ritzau Scanpix

Troon overleeft grafroof

Toen Carter de voorkamer binnenging, ontdekte hij dat er in de oudheid grafrovers aan het werk waren geweest. Die hadden alles doorzocht, maar de inhoud verbazend intact gelaten, inclusief de vergulde troon van de farao en het bed met koeienkoppen.

Zijkamer

© Album/Ritzau Scanpix

Voorraden gaan mee op reis

In de zijkamer vond Carter parfum en potten met etenswaren en rode wijn. Toetanchamon kreeg ook vruchten en zaden mee in de dood, waarmee de Egyptenaren koorts en pijn bestreden, vermoedelijk omdat de farao aan malaria leed.

Schatkamer

© Kenneth Garrett

Mummies geven familietragedie prijs

De kleine schatkamer bevatte een vergulde kist met vier canopes: kruiken met de gebalsemde organen en ingewanden van de farao. In een kleine kist lagen de mummies van de twee dochters van de koning, die bij de geboorte gestorven waren.

Grafkamer

© Jean Soutif/Look at Sciences/SPL

Acht kisten beschermen de koning

In de grafkamer vond Carter Toetanchamons sarcofaag, in vier vergulde houten kisten. De sarcofaag zelf bevatte drie mummiekisten – in de binnenste, die van massief goud was en 110 kilo woog, lag de mummie gewikkeld in repen stof.