Tutankhamon's mask

Toetanchamon was veroordeeld tot bijrol

Toetanchamon werd beroemd om zijn dodenmasker, niet om zijn merites. Waarschijnlijk had hij ook niets te maken met de Zannanza-affaire.

9 februari 2011 door Josephine Schnohr

Welke rol speelde Toetanchamon? Bepaalde onderzoekers zijn geneigd te denken dat Toetanchamon de dode farao is naar wie de koningin-weduwe verwijst in haar brief aan de Hettietenkoning. Maar de bewijslast wijst eerder op Achnaton en zijn Nefertiti als de meest waarschijnlijke kandidaten. Toetanchamon had nauwelijks iets te maken met het schandaal, want het speelde lang voordat hij de troon besteeg.

Wie was Toetanchamon? Toetanchamon was de zoon van farao Achnaton en een nog onbekende vrouw. Na zijn vaders dood en het verdwijnen van Nefertiti besteeg hij op negenjarige leeftijd de troon met zijn halfzus, Anchesenamon, als koningin. Het stel kreeg twee doodgeboren meisjes, en zelf stierf Toetanchamon plotseling op zijn 19e. Hij had niet de tijd gehad om veel te betekenen als farao, en is vooral bekend vanwege zijn gouden dodenmasker.

Zannanza-affaire

In Wetenschap in Beeld nr. 3 staat het hele verhaal over de Zannanza-affaire.

Een Egyptische koningin, 'Dahamunzu', vraagt de koning van het Hettitische rijk, Supiluliuma, per brief om een zoon te sturen – ze zou met hem trouwen en de zoon op die manier tot farao maken. De briefschrijfster had geen man meer en was bang. Maar wie was ze?

Dit thema bevat een galerij van de personen in het verhaal en beschrijft hun rol in de affaire.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: