Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutankhamon

Toetanchamon: Man achter het masker

Zodra Howard Carter in 1922 het enige nog ongerepte faraograf betrad, werd de mummie in de grafkamer onsterfelijk. Toetanchamon werd met zijn prachtige gouden masker hét symbool van de machtige farao’s. Maar uit nieuwe DNA-analyses blijkt dat hij malaria had en een product was van inteelt.

Een van de beroemdste heersers van Egypte heeft zijn masker afgezet. Met hun boren en injectienaalden drongen Duitse en Egyptische onderzoekers door de huid van de ruim 3300 jaar oude Toetanchamon. Voor het eerst namen ze DNA af uit het beenmerg van Toetanchamon en van nog 15 andere Egyptische koninklijke mummies.

Met moderne methoden uit de forensische geneeskunde brengen ze de naaste familie van de jonge farao in kaart en laten ze de wereld een heel nieuw beeld van het farao-icoon zien. Hij was geen figuur met goddelijke krachten, maar een zwak product van inteelt. Hij liep mank en leed aan erfelijke ziekten – mogelijk doordat zijn ouders broer en zus waren.

Onderzoekers maken eind aan complottheorieën

Ook zijn er nieuwe ideeën over de doodsoorzaak van de koning, die maar 19 werd. De genen van de malariaparasiet in zijn botten maken een eind aan de vele complottheorieën over moord en intriges, en wijzen op de vrij banale combinatie van een zwakke gezondheid, malaria en een nare dijbeenbreuk.

‘Iedereen dacht lange tijd dat hij vermoord was. Er zijn grootse films over gemaakt en boeken over geschreven, maar nu is de zaak gesloten,’ aldus de hoofdarcheoloog van Egypte, Zahi Hawass.

De studie is een mijlpaal omdat de Egyptische overheid voor het eerst toestond om genetisch onderzoek uit te voeren op de koninklijke mummies. Het is het startschot voor een nieuw onderzoeksveld: moleculaire egyptologie.

‘Een nieuw tijdperk,’ meent Hawass.

Lees ook:

Tutankhamuns Tomb
Egypte

Waaraan stierf Toetanchamon?

2 minuten
Nefertiti ligt begraven bij Toetanchamon
Egypte

Is Nefertiti bij Toetanchamon begraven?

0 minuten
Geschiedenis

FUN FACT: Wist je eigenlijk dat ...

6 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg