Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nefertiti ligt begraven bij Toetanchamon
Verleden - Egypte

Nefertiti ligt mogelijk bij Toetanchamon begraven

Nefertiti ligt mogelijk begraven achter een geheime deur in het graf van Toetanchamon.

Generaties onderzoekers wijdden hun leven aan het zoeken naar een even beroemde als raadselachtige vrouw uit het oude Egypte: koningin Nefertiti, die ruim 3300 jaar geleden stierf.

Maar nu is zoeken misschien niet meer nodig, want de Britse archeoloog Nicholas Reeves denkt dat ze zich op een paar meter bevindt van een andere superster uit het oude Egyptische rijk: de kindkoning Toetanchamon.

Nefertiti ligt mogelijk achter geheime deur

Nicholas Reeves, onderzoeker aan de University of Arizona in de VS, heeft scans van de wanden van Toetanchamons grafkamer bestudeerd, en denkt onder de gepleisterde wanden twee ’spookdeuren’ te hebben gevonden: contouren van openingen die dichtgemetseld en -gepleisterd zijn.

Reeves’ theorie is dat de ene geheime deur naar een opslagruimte leidt, en de andere – in de noordelijke muur – naar een onaangeroerde en nog onbekende grafkamer met het stoffelijk overschot van Nefertiti.

De archeoloog beweert dat het graf mogelijk werd gebouwd voor Nefertiti, Toetanchamons stiefmoeder of misschien zelfs biologische moeder. De grafkamer van de koningin zou dan ook nog veel overdadiger kunnen zijn dan die van Toetanchamon.

Illustratie: dichtgemetselde deuren leiden naar Nefertiti

In Toetanchamons grafkamer vond een Britse archeoloog de contouren van twee dichtgemetselde deuren. Hij denkt dat de twee deuren toegang geven tot het graf van Nefertiti en een opslagruimte:

  1. Toetanchamons grafkamer

  2. Nefertiti's graf

  3. Opslagruimte

Nefertiti wilde naar bed met de vijand

Of Nefertiti inderdaad in een geheime grafkamer ligt, moet nader onderzoek uitwijzen. Als het zo blijkt te zijn, is het een van de spectaculairste ontdekkingen van de laatste jaren in Egypte. En spectaculair, dat was Nefertiti ook.

Zo mooi als ze was, zo dramatisch was haar leven. Lees alles over de beroemde koningin in ons artikel over haar wanhopige poging om zichzelf te redden na de dood van haar man, farao Achnaton:

Lees ook:

Tutankhamuns Tomb
Egypte

Waaraan stierf Toetanchamon?

2 minuten
Tutankhamon
Egypte

Toetanchamon: Man achter het masker

1 minuut
Geschiedenis

FUN FACT: Wist je eigenlijk dat ...

6 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg