Nefertiti ligt mogelijk bij Toetanchamon begraven

Nefertiti ligt mogelijk begraven achter een geheime deur in het graf van Toetanchamon.

Nefertiti ligt begraven bij Toetanchamon

Generaties onderzoekers wijdden hun leven aan het zoeken naar een even beroemde als raadselachtige vrouw uit het oude Egypte: koningin Nefertiti, die ruim 3300 jaar geleden stierf.

Maar nu is zoeken misschien niet meer nodig, want de Britse archeoloog Nicholas Reeves denkt dat ze zich op een paar meter bevindt van een andere superster uit het oude Egyptische rijk: de kindkoning Toetanchamon.

Nefertiti ligt mogelijk achter geheime deur

Nicholas Reeves, onderzoeker aan de University of Arizona in de VS, heeft scans van de wanden van Toetanchamons grafkamer bestudeerd, en denkt onder de gepleisterde wanden twee ’spookdeuren’ te hebben gevonden: contouren van openingen die dichtgemetseld en -gepleisterd zijn.

Reeves’ theorie is dat de ene geheime deur naar een opslagruimte leidt, en de andere – in de noordelijke muur – naar een onaangeroerde en nog onbekende grafkamer met het stoffelijk overschot van Nefertiti.

De archeoloog beweert dat het graf mogelijk werd gebouwd voor Nefertiti, Toetanchamons stiefmoeder of misschien zelfs biologische moeder. De grafkamer van de koningin zou dan ook nog veel overdadiger kunnen zijn dan die van Toetanchamon.

Illustratie: dichtgemetselde deuren leiden naar Nefertiti

In Toetanchamons grafkamer vond een Britse archeoloog de contouren van twee dichtgemetselde deuren. Hij denkt dat de twee deuren toegang geven tot het graf van Nefertiti en een opslagruimte:

  1. Toetanchamons grafkamer

  2. Nefertiti's graf

  3. Opslagruimte

Nefertiti wilde naar bed met de vijand

Of Nefertiti inderdaad in een geheime grafkamer ligt, moet nader onderzoek uitwijzen. Als het zo blijkt te zijn, is het een van de spectaculairste ontdekkingen van de laatste jaren in Egypte. En spectaculair, dat was Nefertiti ook.

Zo mooi als ze was, zo dramatisch was haar leven. Lees alles over de beroemde koningin in ons artikel over haar wanhopige poging om zichzelf te redden na de dood van haar man, farao Achnaton: