Hoewel ze 2100 jaar oud is, ziet de mummie Lady Dai er nog patent uit.
Het lichaam van de Chinese edelvrouw is zelfs zo goed bewaard gebleven dat het meeste zachte weefsel nog intact is. Dit is meestal weggerot bij mummies die al zo lang in de aarde liggen als Lady Dai.
Het provinciaal museum van Hunan in China trekt veel bezoekers, want het lokale bijgeloof wil dat de jeugdig ogende 2100-jarige een geheim met zich meedraagt om jong te blijven.
Lagen lak en zijde conserveren de dame
Er zijn meerdere theorieën over de vraag hoe Lady Dai ruim twee millennia lang zo goed bewaard is gebleven.
De Chinese vrouw, die leefde tijdens de Handynastie (206 v.Chr. - ca. 9 n.Chr.), was ingekapseld in wel vier gelakte doodskisten. De buitenste kist was prachtig versierd met een zijden schilderij.
Bovendien was het lichaam van de edelvrouw in 18 lagen zijde gewikkeld.
Ook bevatte de kist een mysterieuze, heldere vloeistof, die zwart werd bij blootstelling aan zuurstof. Sommige onderzoekers denken dat dit een Chinees kruidenmengsel was om ontbinding tegen te gaan, anderen vermoeden dat het gewoon lichaamsvocht van Lady Dai is.
Luchtdichte kist houdt bederf op afstand
De zijde en de kisten vormden een goede bescherming tegen micro-organismen die enzymen afscheiden die de moleculen van het lichaam afbreken, waardoor ontbinding optreedt.
De kisten waren door de lak luchtdicht, en in de volumineuze zwachtels die om Lady Dai’s lichaam waren gewikkeld, drong weinig warmte en vocht door.
De leefomstandigheden voor micro-organismen waren extreem slecht, en dat hield ontbinding op afstand.

Lady Dais mummie is zo goed bewaard dat veel van het zachte weefsel nog intact is. Er zit zelfs nog gestold bloed in de aderen van de edelvrouw, die ruim 2000 jaar geleden stierf.
Familiegraf gevonden op bouwterrein
Lady Dai, de adellijke titel van een vrouw met de naam Xin Zhui, werd in de jaren 1960 gevonden op een bouwplaats.
In het decennium erop groeven archeologen er een rijk familiegraf op, in de buurt van de stad Changsha in de provincie Hunan.
Hier lagen Lady Dai en haar man begraven, en een derde graf behoorde toe aan een jongere man, waarschijnlijk een zoon of zwager.
De grafkamers bevatten ook duizenden artefacten uit de Handynastie, waaronder zijden documenten en met lak verzegelde potten met oude kruidengeneesmiddelen.
Mummie vertelt ons over leven en dood
De eerste keer dat Lady Dai werd onderzocht, waren haar organen nog intact, haar gewrichten soepel, en had ze duidelijke gelaatstrekken en zelfs wenkbrauwen en neusharen.
Ook bevatten haar aderen nog steeds gestold bloed en was zelfs de dunne longzenuw nog intact. Volgens onderzoekers zag de 2100 jaar oude mummie er haast uit als iemand die recent was overleden.
In 1996 werd bij een onderzoek ontdekt waar de vrouw waarschijnlijk aan is overleden.
De onderzoekers troffen 138 onverteerde meloenpitten aan in Lady Dais slokdarm en maag, wat betekent dat ze de meloen hooguit een uur voor haar dood heeft gegeten.
Ook vonden ze bloedstolsels in haar aderen, galstenen en tekenen van diabetes, overgewicht en een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk.
De conclusie van de autopsie luidt dat de edelvrouw op 50-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval na een uitbundig leven met veel vet eten.