Egyptoloog over holte: ‘We kunnen een schatkamer niet uitsluiten’

De vondst van een enorme holte in de Piramide van Cheops leidt tot enthousiasme onder deskundigen – al weten ze nog niet wat zich daarin bevindt.

De piramide van Cheops
© Shutterstock

‘De vondst is zeer interessant. De Piramide van Cheops is de bekendste piramide die er is, en hoewel hij door en door bestudeerd is, heeft hij nog steeds geheimen.’

Zo luidt de enthousiaste mededeling van Åke Engsheden, egyptoloog aan de Zweedse universiteit van Stockholm.

Zoals zo veel andere deskundigen met verstand van het oude Egypte staat hij te juichen bij het bericht van twee onderzoeksteams dat er in de grote piramide van Gizeh een ruim 30 meter lange, nog onbekende ruimte is.

Het mysterie blijft bestaan

Volgens Åke Engsheden maakt de holte waarschijnlijk deel uit van de constructie van de piramide. De ruimte bevindt zich boven de Grote Galerij, een lange gang die naar de grafkamer van de piramide leidt, en de egyptoloog denkt dat de holte is aangebracht om niet te veel gewicht op het plafond van de gang te laten rusten.

Maar dat maakt de egyptoloog niet minder enthousiast. Bovendien is het slechts een van de theorieën.

‘Een nieuwe ruimte in de bekendste piramide houdt de mystiek rond het oude Egypte in leven,’ vertelt hij.

‘Nu mogen we gaan verzinnen wat zich in de ruimte bevindt, maar zeker weten doen we het natuurlijk niet. Het is niet waarschijnlijk dat er grote rijkdommen en schatten in de holte liggen. Maar zolang hij niet verkend is, kunnen we dat niet uitsluiten.’

Onderzoek wordt moeilijk

De onderzoekers hebben de ruimte gevonden met zogeheten muontomografie. Met een geavanceerde scanner maten ze de concentratie muonen (een soort deeltjes), waarbij de holte aan het licht kwam.

De volgende stap is het onderzoek naar de inhoud van de holte. Als de onderzoekers een gaatje naar de holte boren, kan een robot met camera op ontdekking. Maar daar krijgen ze vast geen toestemming voor, denkt Åke Engsheden.

‘Ik geloof nooit dat de Egyptische overheid ermee akkoord gaat dat er in de piramide wordt geboord. De Egyptenaren geven zo veel om hun piramiden dat een minister vast geen vergunning daarvoor verleent.’

Raadsel vereist geduld

In plaats daarvan vestigt hij zijn hoop op andere nieuwe technologie zoals die waarmee de holte is gevonden.

‘We moeten natuurkundig te werk gaan. De holte is gevonden met behulp van een nieuw soort scan, en ik denk dat nieuwe technologische ontwikkelingen aan het licht kunnen brengen wat er zich in de ruimte bevindt,’ aldus de egyptoloog.

Hij denkt dat we gewoon wat geduld moeten hebben tot het nieuwste raadsel van de Piramide van Cheops is opgelost.