Lars Gustavsen, NIKU

Archeologen vinden enorm huis uit de ijzertijd

Radarmetingen nabij Oslo brachten Noorse archeologen op het spoor van een unieke vondst uit de ijzertijd.

Tussen een groepje langhuizen en grafheuvels in Gjellestad, 86 kilometer ten zuiden van Oslo, is een van de grootste langhuizen ontdekt die ooit in Scandinavië zijn gevonden.

Dat is het voorlopige resultaat van een archeologisch onderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd door het Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU).

Het langhuis meet 15 bij 60 meter. Volgens de archeologen bevestigen de grootte en ligging ervan dat Gjellestad een belangrijke rol speelde in de late Scandinavische ijzertijd. Die duurde van circa 500 v.Chr. tot in de Vikingtijd rond 800 n.Chr.

bodemradar, Gjellestad, langhuizen

De nieuwe vondsten bevestigen volgens de archeologen dat Gjellestad een belangrijke rol speelde in de late Scandinavische ijzertijd.

© Lars Gustavsen, NIKU

In 2018 stond Gjellestad ook in de belangstelling, toen archeologen er een begraven Vikingschip vonden. Het was de eerste keer in bijna 100 jaar dat er een begraven schip werd ontdekt.

De ontdekkingen in 2018 en 2021 zijn gedaan met bodemradaronderzoek, zonder graafwerkzaamheden.

bodemradar, Gjellestad, ijzertijd

Het gebied rond Gjellestad is gescand met een bodemradar op een voertuig. Hier zie je het werktuig naast een radarfoto van het begraven Vikingschip, dat in 2018 werd ontdekt.

© Lars Gustavsen, NIKU

Om de ondergrondse ruïne te vinden, gebruikten de archeologen bodemradars. Die sturen elektromagnetische golven de grond in om de bodemstructuur onder de oppervlakte te onderzoeken.

Tot dusver hebben de archeologen 40 hectare ten zuiden, oosten en noorden van het Gjellestadschip gescand. Nu gaan ze beginnen met opgravingen en het dateren van de vondsten.

‘Een ontdekking van dit formaat, en nog wel zo vroeg in het proces, is meer dan we hadden durven dromen,’ zegt archeoloog Lars Gustavsen, die zijn proefschrift wil schrijven over het onderzoek in Gjellestad.