Shutterstock
tarantula,lasiodora,Parahybana,vogelspin,vrouwtje

Zo veroverden vogelspinnen de wereld

De grote, harige spinnen verspreidden zich vermoedelijk over de aarde via continentale drift toen het supercontinent Gondwana uit elkaar viel.

Vogelspinnen zijn heel passieve dieren, die zich zelden ver van hun hol wagen.

Toch komen ze over de hele wereld voor. Het enige continent waar ze niet leven is Antarctica.

Nu hebben wetenschappers in het genoom van de spinnen gekeken en ontdekt dat hun voorlopers zich honderden miljoenen jaren geleden waarschijnlijk hebben verspreid met de beweging van de continenten.

Analyse van DNA van huidige spinnen

Door het zogeheten messenger-RNA van de vogelspinnen in databanken te bestuderen, maakten de onderzoekers een model van de stamboom van de vogelspinnen en stelden ze een hypothese op over hun evolutie.

De conclusie was dat de vroege voorouders van de harige dieren de wereld zijn rondgereisd via continentale drift na het uiteenvallen van het supercontinent Gondwana ruim 150 miljoen jaar geleden.

Dit sluit aan bij bestaand onderzoek naar de oorsprong van vogelspinnen, dat hun bakermat in het noorden van Gondwana plaatst.

Spin, Theraposa blondi, goliath, vogelspin

De goliathvogelspin kan wel 30 cm lang worden.

© Didier Descouens

3 feiten over spinnen

1: Er zijn meer dan 45.000 soorten spinnen.

2: De grootste vogelspin, de goliathvogelspin, kan tot 30 centimeter lang worden.

3: Op een grasveld kunnen meer dan 500 spinnen per vierkante meter zitten.

Spin verliet India een paar keer

In de miljoenen jaren daarna gingen de vogelspinnen op wereldreis.

Het nieuwe onderzoek suggereert onder meer dat vogelspinnen zowel Azië als Oceanië bevolkten vanuit India, dat na Gondwana over de aardbol zwierf – totdat het subcontinent 35 tot 55 miljoen jaar geleden met Azië in botsing kwam.

Tijdens de langzame reis van India naar Azië ondergingen de spinnen de evolutionaire vooruitgang die ze later succesvol maakte.

Het onderzoek wijst erop dat, hoewel vogelspinnen zich verspreidden door de beweging van de continenten, ze op zo veel plaatsen succesvol waren dankzij hun evolutionaire aanpassingen.

Wil je meer weten over giftige spinnen? Lees hier over de giftigste spinnen ter wereld.

gondwana, gondwanaland, kaart, continenten, spinnen

Ruim 150 miljoen jaar geleden vormden de continenten één groot supercontinent, Gondwana. Hier ontwikkelden de voorlopers van de vogelspin zich.

© Wikimedia Commons