VIDEO: Zo ziet de mens er over 1000 jaar uit

De mens blijft zich ontwikkelen en vindt voortdurend nieuwe technologische hulpmiddelen uit. Daardoor zijn we over slechts 1000 jaar mogelijk onherkenbaar.

Tech Insider heeft een video gemaakt die laat zien hoe we er over 1000 jaar mogelijk uitzien.

© Tech Insider / Youtube

Stel je voor dat je in een fractie van een seconde 1000 jaar vooruit in de tijd zou kunnen reizen om kennis te maken met je achterachterachter...kleinkinderen.

Hoe zouden ze eruitzien? Wat voor kleren zouden ze dragen? En krijgen ze nog steeds dezelfde ziekten als wij nu?

Tech Insider voert een gedachte-experiment uit in de onderstaande video, die je meeneemt op een ruimtereis naar Mars en tegelijk diep in je genen kruipt.

Een van de aannames is dat we over 1000 jaar een stuk langer zijn dan nu, omdat we de afgelopen 130 jaar ook flink zijn gegroeid.

In 1880 was de gemiddelde Amerikaanse man 1.70 meter lang – nu is dat 1.77 meter.

Mens en machine zijn één

Een andere mogelijkheid is dat we gedeeltelijk versmelten met verschillende machines, die ons gehoor, ons zicht en onze ledematen verbeteren of geheel vervangen.

Onderzoekers van onder andere de University of Oregon hebben al zogeheten bionische ogen ontwikkeld, die de functies van het lichaam nabootsen en blinden mogelijk hun zicht kunnen teruggeven.

Het is daarom niet ondenkbaar dat we met behulp van technologie röntgenzicht ontwikkelen en in staat zullen zijn om infrarode straling te zien.

Ziekte en ouderdom zijn verleden tijd

Maar niet alleen ons uiterlijk verandert. Ook onze genen doorlopen een ontwikkeling die ons voortbestaan moet garanderen.

Zo ontdekten wetenschappers van de Oxford University in 2016 dat een groep hiv-positieve kinderen in Zuid-Afrika een verdedigingsmechanisme had ontwikkeld dat voorkwam dat ze aids kregen.

Het is dus niet ondenkbaar dat de medische wereld ons, met behulp van genbewerkingsmethoden als CRISPR, in de loop der tijd immuun kan maken voor ziekten en veroudering.

Op Mars worden je pupillen groter

Als het plan van NASA om vóór 2030 Mars te koloniseren slaagt, kan dat onze ontwikkeling ook een impuls geven.

De rode planeet krijgt 66 procent minder zonlicht dan de aarde, en de zwaartekracht is er slechts 38 procent van de onze.

Dat betekent dat Marsbewoners hoogstwaarschijnlijk grotere pupillen krijgen en een paar centimeter langer worden.

Volgende stap: onsterfelijkheid

De grootste potentiële verandering in onze ontwikkeling wordt echter niet veroorzaakt door het leven op de rode planeet. Dat is namelijk onsterfelijkheid.

Daarvoor is waarschijnlijk nodig dat we erin slagen onze gedachten over te brengen van het ene lichaam naar het andere.

Op dit moment wordt in Italië en China al geëxperimenteerd met hoofdtransplantaties bij dieren, en het is de bedoeling dat dit jaar de eerste hoofdtransplantatie bij een mens wordt uitgevoerd.