Boeren kregen brozer skelet

Boeren kregen brozer skelet

Toen onze voorouders hun levensstijl van rondtrekkende jager-verzamelaars verruilden voor een rustiger boerenbestaan, werd hun skelet minder stevig.

7 mei 2015

Brozer skelet is nieuw verschijnsel

De dichtheid van de botten van de moderne mens is aanzienlijk lager dan die van onze voorouders en van onze naaste verwant, de chimpansee. Er werd altijd aangenomen dat de ontwikkeling van de lichte beenderen langzaam en geleidelijk is verlopen.

Maar nieuw onderzoek laat zien dat het lichte skelet een relatief nieuw fenomeen is dat in korte tijd ontstond.

Rustig bestaan maakte skelet minder stevig

Miljoenen jaren lang hadden onze voorouders beenderen met een hoge dichtheid, maar circa 12.000 jaar geleden, aan het einde van de laatste ijstijd, daalde de dichtheid opeens opvallend en werden de botten lichter en breekbaarder.

Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team onder leiding van Brian Richmond van de George Washington University in de VS.

Volgens het onderzoeksteam werd de verandering in de botdichtheid veroorzaakt doordat de mens een lichamelijk actieve levensstijl als nomadische jager-verzamelaar verruilde voor een rustiger bestaan als boer, met een vaste woonplaats.

CT-scans tonen ontwikkeling van het skelet

Met CT-scans onderzocht het team de botdichtheid van moderne mensen, onze uitgestorven voorouders en chimpansees.

Daaruit bleek dat de dichtheid van onze botten slechts de helft of driekwart is van die van bijvoorbeeld Neanderthalers en de vroege Homo sapiens.

Jagers en boeren leefden samen ondanks verschillend skelet

In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen, leefden boeren duizenden jaren lang vreedzaam zij aan zij met jager-verzamelaars. Lees meer over de ontwikkeling van de mens in Europa in ons artikel:

Broos skelet

De moderne mens heeft een lichter skelet dan zijn voorouders en dan nauw verwante soorten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: