In Darwins voetsporen: 5 unieke diersoorten die je van dichtbij moet zien

Reuzenschildpadden, dansende vogels en speelse zeeleeuwen. Het is al bijna 200 jaar geleden dat Darwin inspiratie opdeed op de Galapagoseilanden voor zijn baanbrekende werk, maar er komen nog steeds unieke soorten voor op de eilandengroep.

Galapagos top

We schrijven 1835. Op de diepblauwe Stille Oceaan vaart een enigszins gehavend Brits zeilschip richting een gedeeltelijk onbewoonde vulkanische eilandengroep die verspreid is over duizenden vierkante kilometers zee.

In een van de krappe kajuiten ligt een jonge Britse natuurhistoricus te midden van een wirwar van notitieboekjes. Hij voert een ongelijke strijd tegen de misselijkheid en overweldigende gevoelens van heimwee.

Wat de jonge wetenschapper nog niet weet, is dat de fantastische eilandengroep waar het zeilschip over korte tijd voor anker zal gaan, zijn leven voorgoed zal veranderen – net als het dominante wereldbeeld van dat moment.

Eilanden hebben unieke fauna

Foto: Shutterstock

De jonge man heet Charles Darwin, en de eilandengroep Galapagos.

En hoewel het al bijna 200 jaar geleden is dat Darwin hondsmoe en zeeziek uit zijn hut kroop en de unieke diersoorten ontdekte die een belangrijke inspiratiebron vormden voor zijn levenswerk On the Origin of Species, kennen de Galapagoseilanden nog steeds enkele van de fraaiste en meest ongerepte dieren en planten van onze planeet.

Wij nemen je mee op ontdekkingsreis langs enkele van de spectaculaire schepsels die je op de eilandengroep in levenden lijve kunt ontmoeten.

1. De zeeleguaan

In het fragment zie je een zeeleguaan zwemmen onder het wateroppervlak.

Wie Galapagos zegt, zegt zeeleguaan.

De Galapagos staan bekend om hun karakteristieke zeereptielen, die niet alleen uniek zijn voor de eilandengroep, maar ook de enige leguanen ter wereld zijn die onder de zeespiegel rondzwemmen.

Oorspronkelijk had de leguaan niets te zoeken onder water, maar hij is wellicht met drijfhout naar de Galapagos gekomen en heeft zich daar aan zijn nieuwe omgeving aangepast.

De zeeleguaan heeft onder meer het vermogen ontwikkeld zijn hartslag te halveren om zich aan te passen aan de temperatuur van het zeewater en kan het zoute water uitscheiden via speciale klieren.

2. De Galapagoszeeleeuw

Pardon, is deze plaats vrij? De zeeleeuwen op Galapagos zijn heel nieuwsgierig en bepaald niet verlegen.

Als je lekker ligt te zonnen op een van de vele spierwitte zandstranden van de Galapagoseilanden, moet je niet verbaasd opkijken als een kolonie speelse, luidruchtige zeeleeuwen poolshoogte komt nemen.

Zeeleeuwen zijn er altijd geweest op de fraaie kusten, paden en rotsen van de eilanden, en voor veel toeristen is een ontmoeting met de nieuwsgierige zoogdieren een absoluut hoogtepunt van de reis.

3. Galapagosschildpadden

In dit fragment zie je een reuzenschildpad van dichtbij.

De Galapagoseilanden zouden de Galapagoseilanden niet zijn zonder schildpadden. Letterlijk: de naam komt van het Spaanse galápago, wat zadel betekent. De eerste Spanjaarden die er kwamen vonden de grote galapagosschildpadden wel wat weg hebben van een Spaans zadel.

De eerste eilanden van de Galapagos werden zo'n vijf miljoen jaar geleden gevormd door vulkanische activiteit, en wetenschappers denken dat landschildpadden er al vroeg waren. Ze dreven hoogstwaarschijnlijk mee op de zeestromingen vanuit Zuid-Amerika.

Vandaag de dag leven er 15.000 à 17.000 schildpadden op de Galapagos, verdeeld in 11 ondersoorten. Daaronder de beroemde reuzenschildpadden, die wel 270 kilo kunnen wegen en 120 jaar oud kunnen worden.

4. Galapagosbuizerd

Foto: Shutterstock.

De grote galapagosbuizerd, die alleen op de Galapagos voorkomt, is als soort ruim 300.000 jaar oud en is het enige oorspronkelijke roofdier dat nog op de eilanden voorkomt.

Met een spanwijdte van anderhalve meter zweeft de buizend majestueus over het afwisselende landschap van de eilanden, waar hij op vinken, muizen en hagedissen jaagt.

5. De blauwvoetgent

In dit fragment zie je de goed gechoreografeerde slowdance van de blauwvoetgent.

De naam zegt al bijna genoeg.

Dit unieke dier met zijn karakteristieke blauwe poten is een van de vele bezienswaardigheden die een reis naar de Galapagoseilanden de moeite waard maken.

De kleur van de poten wordt veroorzaakt door het dieet van de vogels, dat uit verse vis bestaat. Je kunt ze goed zien als de mannetjes de vrouwtjes het hof proberen te maken met hun indrukwekkende paringsdans.

Blauwvoetgenten komen op meer plaatsen voor, maar ongeveer de helft van het bestand vind je op de Galapagos.