YANG NIU

Geneeskrachtig kruid uit China is onzichtbaar

Een medicinale plant wordt zo veel bejaagd dat hij er door evolutie anders uit gaat zien.

Een geneeskrachtig kruid uit de traditionele Chinese geneeskunde verwelkt voor de ogen van botanici. Het kruid Fritillaria delavayi verandert van een frisse, groene plant met een mooie, gele bloem steeds vaker in een trieste, grijsbruine plant.

Maar die verandering heeft een reden. Op rotsachtige berghellingen is het kruid nu veel moeilijker te vinden voor mensen die de plant willen gebruiken voor een geneesmiddel tegen hoest.

Of het kruid Fritillaria delavayi nu zijn oorspronkelijke kleur heeft (l) of gecamoufleerd is (r), er wordt flink naar gezocht. Voor een kilo medicinaal poeder zijn 3500 bollen van de plant nodig, wat 400 euro kan opleveren.

© YANG NIU

Onderzoekers van het Kunming Institute of Botany in China hebben deze ontwikkeling in zeven berggebieden in het zuiden van het land onderzocht. Hier hebben de lokale autoriteiten precies bijgehouden hoeveel planten er tussen 2014 en 2019 van de hellingen zijn geplukt.

Vermomming heeft ook nadelen

Toen de onderzoekers die data naast kleurentekeningen van de plant legden, vonden ze een duidelijk verband. Hoe meer de plant geplukt was, hoe beter hij gecamoufleerd was.

De nieuwe gecamoufleerde variant van het geneeskrachtige kruid is bijna niet te zien op de rotsachtige berghellingen. Probeer hem maar te vinden.

© YANG NIU

Hieruit blijkt dat de evolutie van de plant wordt gedreven door menselijke invloed. De plant heeft zo veel baat bij de vermomming dat hij de bijkomende nadelen voor lief neemt.

Volgens de onderzoekers betekent de grijsbruine kleur dat insecten de plant lastiger kunnen vinden en dat de fotosynthese vermoedelijk minder effectief is.