Shutterstock

Wat was de grootste prooi die een T. rex kon doden?

De Tyrannosaurus rex was het onbetwiste toproofdier, maar hoe groot konden de prooien van deze brute killer zijn?

De T. rex was de ultieme killer en had de krachtigste kaken van alle landdieren. Wetenschappers schatten de bijtkracht op 35.000-57.000 Newton – genoeg om een auto doormidden te bijten.

Het roofdier had veel vlees nodig om zijn 9 ton zware en 13 meter lange lijf op de been te houden, en dankzij fossielen weten we vrij goed hoe groot de dinosauriërs waren waarin de T. rex zijn tanden zette.

Zo zijn er bijtsporen gevonden in de botten van de 8 ton wegende, driehoornige Triceratops. En omdat ze geen tekenen van genezing vertonen, suggereert dit dat de beten van de T. rex het dier hebben gedood.

Op het menu stonden ook andere grote herbivoren. In 2013 publiceerde een onderzoeksteam de ontdekking van een T. rex-tand in het staartbeen van een 15 meter lange Edmontosaurus.

T. rex slachtte grote herbivoren af

© Shutterstock

De Triceratops woog 8 ton en mat 9 meter. De T. rex doodde het dier door het in de nek te bijten en de kop eraf te rukken, waardoor de dikke nekspieren werden ontbloot.

© Shutterstock

Er zijn resten van een T. rex-tand gevonden in het staartbeen van een 66 miljoen jaar oude Edmontosaurus. Deze planteneter was 12-15 meter lang en woog 7 ton.