Bij vulkaanuitbarstingen kwamen 234 tot 232 miljoen jaar geleden veel CO, zwavel en as in de dampkring, wat de dinosaurussen een handje hielp.

© Shutterstock

Vulkanen maakten de weg vrij voor dinosaurussen

De bloeitijd van de dinosaurussen begon 232 miljoen jaar geleden met vulkaanuitbarstingen en zure regen.

7 oktober 2018 door Rikke Jeppesen

Een meteorietinslag werd het einde van de dinosaurussen – dat feit is zo langzamerhand wel bekend. Maar de gouden tijd van de dinosaurussen begon ook dramatisch als je een nieuwe studie van Italiaanse en Engelse wetenschappers zou moeten geloven.

Zij hebben sporen en fossielen verzameld in een gebied in de Dolomieten in Noord-Italië om te bekijken wanneer de grote diversiteit van deze prehistorische reuzen echt op gang kwam.

Hevige klimaatveranderingen treffen de aarde

Onderzoek toont aan dat de heerschappij van de dinosauriërs 232 miljoen jaar geleden op zijn hoogtepunt was, in het geologische tijdperk Trias. Deze periode duurde van 251 tot 200 miljoen jaar geleden, toen het klimaat warm en droog was met slechts korte regenperioden.

In de tijd tot aan de doorbraak van de dinosaurussen werd de wereld door een aantal hevige klimaatveranderingen geteisterd, met kort achter elkaar vier enorm vochtige perioden.

Deze perioden zijn te zien in de afzettingen die wetenschappers in de Dolomieten hebben onderzocht. Die lagen bestaan vooral uit kalkzandsteen, terwijl de aardlagen uit de droge perioden voornamelijk uit mergelkalksteen bestaan.

Toen het klimaat op aarde plotseling veranderde, stelde dat hoge eisen aan het aanpassingsvermogen van de dieren. De fossielen tonen aan dat de dinosaurussen deze problematiek veel beter aankonden dan hun concurrenten. 

© Giphy

Reptielen in de meerderheid

Tot aan het tijdperk van de dinosaurussen was er een veelvoud aan reptielen in de meerderheid – van krokodilachtige soorten en schildpadden tot groepen waarvan vandaag de dag geen nakomelingen meer bestaan.

De hevige klimaatveranderingen waren volgens wetenschappers te wijten aan een zeer krachtige vulkanische activiteit die zijn oorsprong had in West-Canada.

Het resultaat van deze vulkaanuitbarstingen was een veel vochtiger klimaat, een opwarming van de aarde en zure regen: factoren die gezamenlijk de bezem door de fauna haalde.

Naast de dinosaurussen profiteerde ook de dierensoort die later tot de zoogdieren evolueerde van de klimaatveranderingen. 

Dinosaurussen overleefden zure regen

Uit sporen en fossielen blijkt dat de fauna drastisch veranderde toen het klimaat op aarde plotseling vochtiger werd. De grote winnaars waren de dinosaurussen, terwijl de primitieve reptielen vrijwel uitstierven.

  • 234 miljoen jaar geleden: Droogte. In de tijd vóór de grote klimaatschommelingen domineerden de primitieve reptielen, zo weten we uit sporen van onder meer  Rhynchosauriërs.
  • 232 miljoen jaar geleden: Vulkanen maken de lucht vochtig. In deze periode met heftige schommelingen komen er veel meer dinosaurussen bij, terwijl het aantal primitieve reptielen afneemt. 
  • 230 miljoen jaar geleden: Droogte. Fossielen en sporen laten zien dat de dinosaurussen de klimaatveranderingen het best doorstonden. Grote soorten als de Plateosaurus kwamen op. 

Met een nummer van Wetenschap in Beeld bij de hand begrijp je de natuur om je heen een stuk beter – van het kleinste bloemetje tot het gevaarlijkste roofdier. Als je nu een abonnement neemt, hebben wij een aanbieding voor je waarmee je lekker de natuur in kunt, ook nu het wat frisser begint te worden. Je krijgt:

  • Een lekker warme, winddichte fiberjas
  • 12 nummers van Wetenschap in Beeld
  • De mogelijkheid het tijdschrift digitaal te lezen

En dat alles krijg je voor slechts € 59,95.

LAAT DEZE AANBIEDING NIET SCHIETEN.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: