Bij vulkaanuitbarstingen kwamen 234 tot 232 miljoen jaar geleden veel CO, zwavel en as in de dampkring, wat de dinosaurussen een handje hielp.

© Shutterstock
Verleden - Dinosaurus

Vulkanen maakten de weg vrij voor dinosaurussen

De bloeitijd van de dinosaurussen begon 232 miljoen jaar geleden met vulkaanuitbarstingen en zure regen.

Een meteorietinslag werd het einde van de dinosaurussen – dat feit is zo langzamerhand wel bekend. Maar de gouden tijd van de dinosaurussen begon ook dramatisch als je een nieuwe studie van Italiaanse en Engelse wetenschappers zou moeten geloven.

Zij hebben sporen en fossielen verzameld in een gebied in de Dolomieten in Noord-Italië om te bekijken wanneer de grote diversiteit van deze prehistorische reuzen echt op gang kwam.

Hevige klimaatveranderingen treffen de aarde

Onderzoek toont aan dat de heerschappij van de dinosauriërs 232 miljoen jaar geleden op zijn hoogtepunt was, in het geologische tijdperk Trias. Deze periode duurde van 251 tot 200 miljoen jaar geleden, toen het klimaat warm en droog was met slechts korte regenperioden.

In de tijd tot aan de doorbraak van de dinosaurussen werd de wereld door een aantal hevige klimaatveranderingen geteisterd, met kort achter elkaar vier enorm vochtige perioden.

Deze perioden zijn te zien in de afzettingen die wetenschappers in de Dolomieten hebben onderzocht. Die lagen bestaan vooral uit kalkzandsteen, terwijl de aardlagen uit de droge perioden voornamelijk uit mergelkalksteen bestaan.

Toen het klimaat op aarde plotseling veranderde, stelde dat hoge eisen aan het aanpassingsvermogen van de dieren. De fossielen tonen aan dat de dinosaurussen deze problematiek veel beter aankonden dan hun concurrenten.

© Giphy

Reptielen in de meerderheid

Tot aan het tijdperk van de dinosaurussen was er een veelvoud aan reptielen in de meerderheid – van krokodilachtige soorten en schildpadden tot groepen waarvan vandaag de dag geen nakomelingen meer bestaan.

De hevige klimaatveranderingen waren volgens wetenschappers te wijten aan een zeer krachtige vulkanische activiteit die zijn oorsprong had in West-Canada.

Het resultaat van deze vulkaanuitbarstingen was een veel vochtiger klimaat, een opwarming van de aarde en zure regen: factoren die gezamenlijk de bezem door de fauna haalde.

Naast de dinosaurussen profiteerde ook de dierensoort die later tot de zoogdieren evolueerde van de klimaatveranderingen.

Lees ook:

Dinosaurussen
Dinosaurus

Hoeveel dinosaurussen zijn er ooit geweest?

1 minuut
Dinosaurer
Dinosaurus

Regen bracht dino aan de macht

12 minuten
Dinosaurus

's Werelds grootste pootafdrukken ontdekt

1 minuut
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!