Een meteorietinslag werd het einde van de dinosauriërs – dat feit is zo langzamerhand wel bekend. Maar de gouden tijd van de dinosauriërs begon ook dramatisch, als je een nieuw onderzoek gepubliceerd door onderzoekers van onder meer de universiteit van Bristol en China University of Geosciences mag geloven.
Met behulp van fossielen hebben de wetenschappers, die hun onderzoek hebben gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Advances, meerdere bewijzen gevonden voor nóg een massa-extinctie in de geschiedenis van de aarde – naast de vijf grote die vaak genoemd worden.
233 miljoen jaar geleden werd de atmosfeer door gigantische vulkaanuitbarstingen volgepompt met CO2, methaan en waterdamp, wat enorme gevolgen had voor het klimaat en dierenleven, en de weg vrijmaakte voor de bloeitijd van de dinosauriërs in de 165 miljoen jaar daarna.
Het was zo’n hevige gebeurtenis dat deze, volgens de wetenschappers van het nieuwe onderzoek, net zo veel soorten doodde als de grote meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden.