T. rex kon zijn bek heel precies aansturen

De machtige roofdino Tyrannosaurus rex had een geavanceerd zintuiglijk apparaat in zijn snuit. Hij kon er dan ook veel meer mee dan een prooi in stukken scheuren.

Tyrannosaurus rex was het meest angstaanjagende roofdier van het krijt. Met een gewicht van 9 ton en zijn 30 centimeter lange, vlijmscherpe tanden kon hij elke gemiddelde dinosaurus verschalken.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat het bakbeest ook een gevoelige kant had.

Dr. Soichiro Kawabe van de Fukui Prefectural University in Japan maakte met anderen CT-scans van de schedel van een T. rex die in 2016 in de VS is gevonden, en er was een zeer hoog aantal zenuwkanalen in de kaak te zien – veel meer dan bij andere onderzochte dinosauriërs.

T. rex, kaak, zenuwen

CT-scans laten zien dat het bakbeest veel meer zenuwkanalen in zijn kaak (oranje) had dan andere tot nu toe onderzochte dinosauriërs.

© Taylor & Francis

De vele zenuwen in de kaak duiden op een zeer fijngevoelige snuit, die materialen van elkaar kon onderscheiden en kleine bewegingen kon waarnemen.

Daardoor voelde de T. rex het verschil tussen botten en vlees als hij een prooi in zijn bek had, maar het zintuiglijke apparaat had mogelijk ook minder bloederige functies.

Wellicht bouwde de reuzendino met zijn anderhalve meter lange kop mooie nesten of zorgde hij teder voor zijn nageslacht.

De onderzoekers die de ontdekking deden, vergelijken de gevoeligheid met die van huidige krokodillen. Eerder kwamen paleontologen erachter dat T. rex en de krokodil ook op andere punten op elkaar lijken.

De ontdekking zet het beeld van de T. rex als een dinosaurus die alles op zijn pad verscheurde totaal op zijn kop. Dr. Soichiro Kawabe, Fukui Prefectural University