T. rex Jurassic Park

Kon Tyrannosaurus rex een roerloze prooi niet zien?

In de film Jurassic Park ontkomen de paleontoloog dr. Alan Grant en twee kinderen aan een T. rex door roerloos te blijven staan. Kon de dinosaurus echt alleen beweging waarnemen?

16 april 2015

Dr. Grant en de kinderen maakten geen kans tegen T. rex

In Jurassic Park redden de hoofdpersonen het vege lijf door stil te blijven zitten. De angstaanjagende T. rex die achter hen aanzit, ziet ze daardoor over het hoofd, want hij kan alleen beweging waarnemen.

Deze aanname over het gezichtsvermogen van T. rex is ergens nergens op gebaseerd.

Alle moderne onderzoeksresultaten wijzen erop dat dinosaurusdeskundige Alan Grant en de twee kinderen in de film Jurassic Park het in werkelijkheid niet zouden hebben overleefd, want de Tyrannosaurus rex was een superroofdier met uitstekende zintuigen.

Uit onderzoek van de schedel van het dier blijkt dat de T. rex een groot reukcentrum had en dus een sterk ontwikkelde neus. Hij zou de mensen dus zo hebben ontdekt.

T. rex had ogen als grapefruits en kon uitstekend zien

Het belangrijkste is echter dat de ogen van de T. rex zo groot waren als grapefruits. Uit de schedelvorm blijkt bovendien dat de dinosaurus een binoculair zicht had, wat wil zeggen dat hij driedimensionale beelden kon vormen en afstanden kon inschatten.

Dieren van nu met binoculair zicht zijn prima in staat om prooidieren waar te nemen, of die nu bewegen of stilstaan.

T. rex doorboorde zijn prooi met tanden van 30 cm

De koning van de dinosaurussen was uitgerust met tanden tot 30 centimeter lang, en zijn beet was 30 keer zo krachtig als die van een alligator. Ga mee naar het krijt in ons artikel:

3D beeld van T. rex

Het DinoMorph-project startte in 1994 met het doel 3D-modellen van dinosaurussen te maken op basis van metingen en scans van skeletten.

Uit de resultaten bleek dat de T. rex ogen had ter grootte van grapefruits, dat hij daarmee afstanden kon inschatten en dat hij 13 keer zo scherp zag als een mens.

src="http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/dinohoved-lille.jpg" align= "left"

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: