Shutterstock

Roofdino jaagde alleen

De bloeddorstige velociraptor was geen kuddedier, zoals tot nu toe werd gedacht. Uit nieuwe analyses van hun gebit blijkt dat jongen alleen opgroeiden.

Uit Jurassic Park kennen we de velociraptor als een kleine, snelle dinosaurus, die in groepsverband jaagde en achter prooien aanging die veel groter waren dan hijzelf. Hij wordt vaak vergeleken met de wolf, die precies zo jaagt.

Dit beeld is nu onderuitgehaald door wetenschappers van de University of Wisconsin in de VS. Ze analyseerden een groot aantal tanden van de verwante raptor Deinonychus antirrhopus.

En hun conclusie is helder: de tweebenige roofdino’s waren vermoedelijk geen kuddedieren, maar jaagden alleen.

Raptors leefden niet in groepen zoals wolven. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ze alleen jaagden, zoals de huidige roofvogels.

© Fred Wierum

Elementen tonen eetpatroon aan

De onderzoekers vergeleken het gehalte koolstof en zuurstof in tanden van individuen die in hetzelfde gebied leefden en op een verschillende leeftijd stierven.

Van beide elementen bestaan verschillende varianten, zogeheten isotopen, en de verhouding daarvan varieert op basis van het voedsel dat de dieren aten.

Als de raptors kuddedieren waren, verwachtten de onderzoekers geen verschillen aan te treffen in de isotopen van dieren van uiteenlopende leeftijden. Bij kuddedieren eten jongen meestal wat ze van volwassen individuen krijgen.

Dino’s leken op komodovaranen

Uit het onderzoek bleek echter dat de jongen ander voedsel aten dan de volwassen dieren.

Dit verschil doet denken aan de huidige komodovaranen, waarbij de jonge hagedissen een ander eetpatroon hebben dan volgroeide exemplaren.

De jongen krijgen hun eten niet op een presenteerblaadje, maar moeten zelf voedsel zoeken. Dat doen ze vaak in bomen, waar ze niet worden opgegeten door hun oudere soortgenoten.

© Shutterstock

3 FEITEN OVER RAPTORS

Dodelijke klauwen:

Met de krachtige klauwen op de achterpoten konden ze hun prooi uit elkaar scheuren, maar wellicht ook klimmen.

Bijna vogels:

De meeste soorten hadden een verenkleed. Mogelijk konden enkele zelfs vliegen.

Langdurig succes:

Raptors kwamen over de hele wereld voor en leefden van 167 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden.

Raptors behoren tot de tak van de dinosaurussen die het nauwst verwant was met de vogels. Daarom is het volgens de onderzoekers geen gek idee dat de raptors in hun eentje jaagden, net als de meeste roofvogels van nu.

LEES OOK: Kun je dinosauriërs tot leven wekken zoals in Jurassic Park?