t. rex

Goed bewaarde Tyrannosaurus rex gevonden in rotswand

In Hell Creek, Montana, is een goed bewaard gebleven fossiel van een Tyrannosaurus rex gevonden. De schedel is helemaal intact, inclusief de vlijmscherpe, 18 centimeter lange tanden.

5 december 2016

Het zandsteen van de Hell Creek-formatie in het noorden van Montana in de VS bleek een spectaculaire vondst te bevatten:

In een rotswand vonden onderzoekers van Burke Museum en de University of Washington de gave resten van een Tyrannosaurus rex, die 66 miljoen jaar geleden met zijn acht ton op aarde rondliep.

Ongeveer een vijfde van het skelet van het angstaanjagende roofdier is nu uitgegraven, en de 1,2 meter lange schedel bleek compleet te zijn, met gebit en al.

T. rex stierf jong

De dinosaurus was circa 15 jaar oud toen hij stierf, en daarmee jongvolwassen – de T. rex kon ongeveer 30 jaar oud worden.

Verhouding tussen de T. rex en de mens.

De schedel zal vanaf 2019 tentoongesteld worden. Overigens komt Trix, de T. rex van het Leidse museum Naturalis, uit hetzelfde gebied.

Hell Creek bulkt van de dinosaurussen

De 65 tot 70 miljoen jaar oude rotslaag van de Hell Creek-formatie is een paradijs voor paleontologen.

Het gesteente is rijk aan fossiele botten, en er zijn al beroemdheden als de T. rex en de Triceratops uit opgedoken.

FEITEN: T. rex - koning van de dinosaurussen

? NAAM: Tyrannosaurus rex betekent 'koning van de tiransauriërs'.? GROOTTE: T. rex was ongeveer zo groot als een bus. ? BEET: T. rex had waarschijnlijk de sterkste beet van alle landdieren ooit.? KAKEN: 1,5 m lang, en er paste 230 kilo vlees in.? TANDEN: Gekarteld en kegelvormig. 18 cm lang met een wortel van 20 cm.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: