Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Verleden - Dinosaurus

Gigantisch onderzoek: Dinowetenschappers zaten er 130 jaar lang naast

De stamboom van de dinosaurussen moet radicaal op de schop. Dat is de uitkomst van een nieuw, baanbrekend onderzoek, dat de wetenschappelijke gemoederen wereldwijd verhit.

'Het zet vraagtekens bij de fundamentele structuur van de stamboom van de dinosaurussen. Die vormde meer dan 100 jaar lang de ruggengraat van het onderzoek,' aldus Lindsay Zanno van het North Carolina Museum of Natural Sciences.

Nadat de Britse paleontoloog Harry Seeley in 1888 voor het eerst zijn theorie presenteerde hebben wetenschappers alle dinosaurussen ingedeeld in twee grote hoofdgroepen: de Saurischia en de Ornithischia.

Maar dit model heeft een flinke weeffout.

Zo luidt de conclusie van een nieuw Brits onderzoek. En mogelijk betekent dit dat we alle boeken over dinosaurussen en 130 jaar aan theorieën naar de prullenbak kunnen verwijzen.

Dat wordt leerboeken herschrijven

Het onderzoek is de grootste verwantschapsanalyse ooit onder de voormalige oerreuzen, en het resultaat schudt de hele wereldwijde wetenschap op.

'Dit kan leiden tot een herziening van de leerboeken,' aldus de paleontoloog Thomas Holtz van de University of Maryland tegen Nature.

Tot dusver hebben onderzoekers de verschillende dinosoorten ingedeeld in twee groepen op basis van de structuur van hun heupbeen.

Als de heupen op die van vogels leken, kwamen de dinosaurussen in de groep Ornithischia terecht, maar met reptielenheupen belandden ze bij de Saurischia. Ook de vleeseters, de theropoden, vallen in die categorie.

Vleeseters verwant aan vogels

Maar op basis van een analyse van 457 anatomische eigenschappen van 74 soorten zijn de wetenschappers nu tot de slotsom gekomen dat de vleeseters in het verkeerde hokje zijn geplaatst, want ze hebben wel 21 eigenschappen gemeen met de Ornithischia: de vogelheupigen.

Daardoor moet de indeling anders, wat kan betekenen dat we de evolutietheorie van 247 miljoen jaar moeten omgooien.

Lees ook:

Druppels op een ondergrond van teflon
Materialen

Hoe werkt teflon?

3 minuten
Ziektes

Doorbraak: Omgekeerd vaccin verslaat het denguevirus

2 minuten
Natuurkunde

TOPLIJST: 8 uitvindingen die we aan Einstein te danken hebben

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg