Extreem goed bewaard gebleven dinosaurus gevonden in reuzenkei

Hij was bezaaid met stekels en zijn staart was een enorme knots. In een reuzenkei vonden onderzoekers de extreem goed bewaard gebleven resten van een nog onbekende soort Ankylosaurus.

Zuul crurivastator

De schedel van de nog gave dinosaurus is tentoongesteld in Canada.

© Royal Ontario Museum

In een groeve in het noorden van de VS deden paleontologen een ontzagwekkende vondst: het vrijwel intacte fossiel van een nog onbekende dinosaurussoort.

Tot dusver hebben de onderzoekers de schedel en staart opgegraven – de rest zit nog gevangen in een 15 ton zware kei, en het zal nog jaren duren voor de dino vrijkomt.

Het fossiel is zo gaaf dat huid, keratine en zachte botdelen – zoals het pantser van de dinosaurus – in de steen bewaard zijn gebleven.

Zuul crurivastator

Resten van Zuuls pantser.

Genoemd naar Ghostbusters

De dinosaurus leefde zo'n 75 miljoen jaar geleden in het huidige Montana en was een planteneter. Het gepantserde reptiel was een Ankylosaurus, die een staart als een knots heeft.

Zuul crurivastator

De 3 meter lange staart.

De soort is Zuul crurivastator genoemd. De geslachtsnaam, Zuul, komt uit de film Ghostbusters, waarin een slecht monster – dat op het fossiel lijkt – dezelfde naam draagt.

De soortnaam crurivastator betekent ‘schenenvernietiger’ en verwijst naar de 3 meter lange staart, die waarschijnlijk tegen de poten van roofdinosaurussen werd geslingerd als de Ankylosaurus zichzelf wilde beschermen.

Zo groot als een neushoorn

De goed bewaard gebleven dinosaurus was 6 meter lang en woog met zo'n 2500 kilo hetzelfde als een flinke neushoorn. Het lichaam was van de kop tot aan het puntje van de staart bezaaid met stekels.

Zuul crurivastator
Zuul crurivastator

Zo zag een levende Zuul er volgens de onderzoekers uit.

Zuul crurivastator is de eerste Ankylosaurus die gevonden is in Noord-Amerika. Het fossiel wordt bewaard in het Royal Ontario Museum in Canada.