De bekendste dinosaurus is waarschijnlijk Tyrannosaurus rex. Dit enorme roofdier leefde in Noord-Amerika tijdens het krijt, 68 tot 66 miljoen jaar geleden.
Maar hoeveel Tyrannosaurus rexen leefden er eigenlijk tegelijk? Amerikaanse paleontologen gingen op onderzoek uit, en de resultaten van hun studie zijn nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Gebruik van computersimulaties
Met behulp van computersimulaties combineerden de onderzoekers allerlei gegevens.
Ze keken naar bestanden van toppredators in de huidige voedselketen en de verdeling daarbinnen. En door fossielen te bestuderen, berekenden ze levensduur, paringsleeftijd, gewicht en populatiedichtheid van T. rex.
Er hebben er miljarden geleefd
De onderzoekers kwamen erop uit dat T. rex zich verspreidde over 2,3 miljoen vierkante kilometer en dat een generatie ongeveer 19 jaar bestond.
Ook bleek dat er altijd ongeveer 20.000 exemplaren tegelijk leefden. Paleontologen schatten dat de soort 2,5 miljoen jaar overleefde. Dat geeft een totaal van 127.000 generaties en 2,5 miljard exemplaren.
Waar zijn alle botten gebleven?
Van ongeveer 100 T. rexen zijn overblijfselen gevonden, en we hebben slechts 32 goed bewaarde T. rex-fossielen. Dat is één op de 80 miljoen die er leefden.
Maar volgens de onderzoekers is dat eigenlijk heel veel, omdat de vondsten allemaal gedaan werden in kleine gebieden van Montana, waar de gesteentelagen waarin de fossielen terechtkwamen, bereikbaar zijn.
Waarschijnlijk kunnen de computermodellen die de onderzoekers ontwikkelden gebruikt worden om te berekenen hoeveel andere dinosaurussen er hebben geleefd – en paleontologen mogelijk verder helpen met hun zoektocht.