Enorme roofdino regeerde in het krijt

Een vier ton zware killer was de baas vóór de T. rex

Lythronax Argestes

De roofdinosaurus Siats meekerorum

100 miljoen jaar geleden leefde er in de VS een enorme roofdinosaurus in de bergen in het zuiden van Utah. Onderzoekers van de universiteit van Utah vonden resten van het dier, dat ze Siats meekerorum noemden: Meekers kannibaaldemon.

Ondanks zijn tien meter lengte en een gewicht van ruim vier ton lijkt het om een jong exemplaar te gaan. Het is een carcharodontosaurus, een soort roofdinosaurus die tot nog toe niet in Noord-Amerika werd gevonden.

Wisseling van de wacht in de top van de voedselketen

Carcharodontosaurussen stonden in het vroege krijt miljoenen jaren boven aan de voedselketen, totdat de tyrannosaurussen hun plaats innamen. De paleontologen weten niet hoe dat eraan toe ging, maar de Cedar Mountains in Utah zijn een van de weinige plekken waar fossielen van beide gevonden zijn.

De tyrannosaurus die hier tegelijk met Siats meekerorum leefde, was niet groter dan een hond, maar voordat Siats meekerorum helemaal weg was, dook er minstens één grote tyrannosaurussoort op. Die zal zelfs voor een Siats meekerorum een maatje te groot zijn geweest, en nam de rol als toproofdier van hem over.

Tyrannosaurus stond boven aan voedselketen

In het gebied waar Siats meekerorum is opgegraven, hebben andere paleontologen achterhaald dat de dino mogelijk is verdrongen door een directe voorouder van de Tyrannosaurus rex, die Lythronax argestes is gedoopt: zuidelijke koning van de slachtpartij.

Siats meekerorum heeft de evolutionaire slag waarschijnlijk verloren van de Lythronax argestes, een van de eerste grote dodelijke tyrannosaurussen.

De roofdinosaurus Siats meekerorum