Claus Lunau & Shutterstock
T. rex stapt in stukken de weegschaal op

Dinosaurussen wogen minder dan we dachten

Hoe weten we wat een dinosaurus woog? Je kunt ze toch niet op de weegschaal zetten?

Om het gewicht van een dinosaurus te schatten, werken onderzoekers met computermodellen die het dinosaurusskelet reconstrueren op basis van de bewaarde delen.

Met het model wordt het gewicht van spieren, vet en huid berekend waarmee het skelet bedekt was. Dit heet reconstructie.

Dinosauriërs waren slanker dan gedacht

Onderzoek naar huidige dieren wijst uit dat ze over het algemeen zo’n 20 procent zwaarder zijn dan het minimale lichaamsgewicht dat aan een skelet kan ‘hangen’.

Daarom voegen de onderzoekers 20 procent toe aan het gewicht als ze op een computer een dinosaurusskelet hebben bekleed met de minimale hoeveelheid spieren, vet en huid.

Cijfers wijzen uit dat de dinosaurussen veel slanker waren dan werd aangenomen.

Zo viel de brachiosaurus 11 ton af ten opzichte van eerdere schattingen: van 34 naar 23 ton.

Een alternatief voor de reconstructiemethode is het meten van de omtrek van het bovenarmbot of het dijbeen en de afmetingen in te vullen in rekenmodellen die zijn ontwikkeld op basis van dieren die nu leven.

De twee methoden kunnen echter totaal verschillende resultaten opleveren. Zo woog de enorme Dreadnoughtus volgens een reconstructie 27-38 ton, maar zou hij op basis van dijbeenmetingen veel zwaarder zijn geweest: 44-74 ton.