Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

T. rex was nog groter dan we dachten

Sommige exemplaren konden wel 10 ton wegen, blijkt uit nieuwe reconstructies.

Shutterstock

De Tyrannosaurus rex blijft verbazen. Dinosaurusonderzoekers waren het erover eens dat de T. rex 6 à 7 ton kon wegen, maar onderzoekers van onder meer The Royal Veterinary College in Groot-Brittannië denken nu dat ze de grootte van het dier hebben onderschat.

Met behulp van een nieuwe methode op basis van 3D-scans van de meest intacte fossielen die er zijn gevonden, hebben ze berekend dat de dinosaurus vaak 6 tot 8 ton woog en dat sommige dieren zelfs meer dan 9,5 ton zwaar waren.

Enorm groeitempo

De T. rex is interessant voor de onderzoekers omdat hij een van de grootste landroofdieren ooit was. Verder groeide hij in een razend tempo. Zo kon een jonge T. rex van nog geen tien kilo in 20 jaar een gewicht van meer dan zes ton bereiken.

Alle botten van de fossielen werden gescand met onder meer een laserscanner. De 3D-modellen daarvan werden ingevoerd in een computer met speciale software, waarmee de onderzoekers de dino’s konden reconstrueren. Het was een hele klus om de botten goed te leggen ten opzichte van elkaar en er weefsel aan toe te voegen.

Op basis van de 3D-modellen berekende de computer het gewicht van de dieren. Drie modellen wogen 6 à 8 ton, maar een vierde minstens 9,5 ton. In dit soort reconstructies spelen subjectieve beoordelingen altijd een rol, maar de onderzoekers denken dat hun inschattingen er heel dichtbij zitten.

Computer maakt van Sue een dino van vlees en bloed

De onderzoekers scanden het fossiele skelet in 3D en een programma voegde er spieren en ander weefsel aan toe. De computer berekende het gewicht van Sue daarna op minstens 9,5 ton.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg