T. rex valt in het niet bij de Dreadnoughtus

Paleontologen hebben het compleetste skelet van een reuzendinosaurus tot nu toe gevonden. Toen de Dreadnoughtus schrani in het huidige Argentinië rondliep, woog hij evenveel als 12 volwassen olifanten.

Dreadnoughtus dinosaurussen 2/2015

Reuzendinosaurus was 26 meter lang

77 miljoen jaar geleden liep een van de grootste dieren die ooit hun zware stappen op de aarde zetten rond in het gebied dat nu Patagonië in Argentinië is.

Met een gewicht van circa 60 ton – zo’n 12 volwassen olifanten bij elkaar – en een lengte van 26 meter van neus tot staartpunt was de Dreadnoughtus schrani gigantisch. Zo was het dier met de lange nek zeven keer zo zwaar als de T. rex – en hij was nog wel in de groei toen hij plotseling stierf.

T. rex was maar een kleine dinosaurus in vergelijking met de Dreadnoughtus.

70% van de botten van de Dreadnoughtus is gevonden

Het skelet werd gevonden door paleontologen van de universiteit van Drexel in Philadelphia, VS.

De onderzoekers achter de ontdekking zijn blij met de vondst van zo’n 70 procent van de botten van de sauropode, een record voor deze dinosoort. Het vrijwel complete skelet biedt de paleontologen een unieke gelegenheid om de anatomie van het grootste landdier ooit te bestuderen.

Dreadnoughtus was eem plantenetende dinosaurus

De naam Dreadnoughtus is afgeleid van het Engelse woord voor ‘vreesniets’. Dat is een goede keus: vermoedelijk was het voor een roofdier ondoenlijk om zo’n grote dinosaurus aan te vallen.

Zelf was de Dreadnoughtus schrani zo vreedzaam als hij groot was – net zoals alle sauropoden leefde hij alleen van planten.

Dinosaurushart klopte 5 keer per minuut

De sauroposden waren de reuzen van het dinosaurustijdperk. Hoe groter het dier, hoe lager de hartslag: het hart van deze dino's klopte maar 5 tot 7 keer per minuut.

In ons artikel 'Het betere vreten' vind je meer leuke weetjes over de reuzen van de prehistorie: