Lida Xing
Dinosaurer blev fanget i tidskapsel

Dinosauriërs gevangen in tijdcapsules

Miljoenen jaren geleden waren ze midden in een gevecht of een bevalling toen de tijd stopte. Ze verdronken of werden ineens bedolven, maar dankzij hun pech is het oertijddrama voor ons vastgelegd.

66 miljoen jaar

Oviraptorosaurus in een ei
© Xing et al./iScience/Shutterstock

Dinosaurusei zou bijna uitkomen

De kleine oviraptorosaurus zou bijna uit zijn ei kruipen, maar dat gebeurde om onbekende redenen nooit. De 27 centimeter lange foetus is nauw verwant aan vogels en ligt op dezelfde manier opgerold als vogelfoetussen.

145 miljoen jaar

De grotere vis at de kleinere op
© Frey & Tischlinger/PLOS One

Grotere vis at de kleinere

Het vliegende reptiel rhamphorhynchus (links) had net een vis op (pijl) toen hij het water in werd getrokken door een grotere vis: een aspidorhynchus. Die had het reptiel over het hoofd gezien, en dus zou het zijn laatste vangst blijken.

67 miljoen jaar

Kleine parasiet vloerde de T. rex
© Chris Glen/Ewan D.S. Wolff et al./PLOS One

Kleine parasiet vloerde T. rex

T.rex-fossielen hebben soms gaten in hun kaak van misschien wel een parasiet. Ze lijken namelijk op de gaten in snavels van vogels met parasieten. Volgens een onderzoeker kan de T. rex zo veel mond- en keelwondjes hebben gekregen dat hij is verhongerd.

248 miljoen jaar

Jongen zaten vast in geboortekanaal
© Ryosuke Motani

Jongen zaten vast in geboortekanaal

Er ging iets goed mis tijdens de bevalling van een vissauriër, want jongen én moeder stierven. Uit het fossiel blijkt dat de 1 meter lange ichthyosaurus van één jong bevallen was, maar dat de tweede (afbeelding) halverwege vast zat. En de derde moest nog komen.

250 miljoen jaar

Vreemd tweetal kwam samen
© V. Fernandez/ESRF

Vreemd tweetal kwam samen

De thrinaxodon was een voorloper van zoogdieren ter grootte van een vos. Veel fossielen liggen opgerold in een gat, maar deze thrinaxodon had gezelschap van een pad (boven) die normaliter zijn prooi zou zijn. Dit vreemde tweetal is zij aan zij overleden.

48 miljoen jaar

Slang stierf met volle maag
© Krister Smith

Slang stierf met volle maag

48 miljoen jaar geleden at een leguaan een insect. Dat werd zijn laatste maaltijd, want de leguaan eindigde in de maag van een slang. En de slang kwam ook niet ver, want hij werd verstikt of vergiftigd door giftige dampen uit een vulkanisch meer.

75-71 miljoen jaar

Jager en prooi vochten tot het laatst
© Yuya Tamai

Jager en prooi vochten tot de laatste snik

De supersnelle velociraptor (rechts) had een slachtoffer gevonden, maar de prooi, een protoceratops met de karakteristieke kraag, bijt stevig in de poot van het roofdier. Het gevecht werd nooit afgemaakt – wellicht omdat ze in het water vielen of werden bedolven door zand.