Onderzoekers passen dinosaurussen aan
Dinosaur

De onderzoekers hebben het uiterlijk van dinosaurussen flink veranderd.

© Shutterstock

De 5 grootste dinosaurusmake-overs

De dinosaurussen zijn onder het mes gegaan. De afgelopen tientallen jaren hebben duizenden baanbrekende ontdekkingen ons beeld van hun uiterlijk op z’n kop gezet. We hebben vijf dino’s opgezocht die het meest zijn toegetakeld.

22 april 2018 door Christian Juul

Deinocheirus: Gigantische struisvogel kreeg een bult

DINOSAURUS

Deinocheirus

© Shutterstock

Ruim 40 jaar kenden de onderzoekers alleen de 2,4 meter lange voorpoten van de Deinocheirus. Ze dachten dat het dier onder een groep struisvogelachtige dinosaurussen viel, maar verder wisten ze niets over zijn uiterlijk.

In 2014 vonden de onderzoekers resten van het dier. Hij bleek een bizarre, tandeloze schedel en een grote bult op zijn rug te hebben.

Velociraptor: Snelle killer liet veren implanteren

DINOSAURUS

Velociraptor

© Shutterstock & Fred Wierum

In Jurassic Park was de Velociraptor een geschubd monster. Sindsdien is uit een aantal fossielen gebleken dat alle naaste verwanten van dit dier bedekt waren met veren.

Uit grondig onderzoek naar de voorpootbotten van de Velociraptor komt naar voren dat hij kleine bobbeltjes had op de plek waar de veren zaten.

Lees over de nauwe verwant van de Velociraptor, die zich ontpopte tot een waggelende viseter met een zwanenhals en pinguïnvleugels, in het juninummer van Wetenschap in Beeld.

Spinosaurus: Superroofdier raakte helft van zijn poten kwijt

DINOSAURUS

Spinosaurus

© Shutterstock

De grootste roofdinosaurus die er was, de Spinosaurus, zat de hoofdpersonen van Jurassic Park 3 aardig dwars. Maar toen de film werd gemaakt, hadden de onderzoekers alleen zijn ruggengraat gevonden.

In 2014 toonde een nieuw fossiel aan dat de Spinosaurus zulke korte achterpoten had dat hij op het land zeer onhandig bewogen moet hebben. Het dier was aangepast aan een leven in het water.

Tsintaosaurus: Hoorn van planteneter werd rechtgezet

DINOSAURUS

Tsintaosaurus

© Christian Juul

De planteneter Tsintaosaurus werd tientallen jaren afgebeeld met een bizarre hoorn op zijn voorhoofd.

Maar een onderzoek uit 2013 toont aan dat die hoorn deel uitmaakte van een grotere, lang niet zo komische structuur, die bij het fossiel was verdwenen.

Tyrannosaurus: Killerkoning ging twee keer onder het mes

DINOSAURUS

Tyrannosaurus

© Shutterstock & Damir G. Martin

De onderzoekers vonden in 2012 het fossiel van een Yutyrannus ­– een verwant van de T. rex, die van top tot teen met veren was bedekt. Die ontdekking wierp de vraag op of ook de T. rex veren had.

Maar in 2017 duidden huidafdrukken erop dat de killerkoning schubben op het grootste deel van zijn lichaam had.

Jurassic Park wordt met de grond gelijkgemaakt

Het is 25 jaar geleden dat Jurassic Park voor het eerst in de bioscoop te zien was. Sindsdien hebben onderzoekers meer dan 500 nieuwe dinosaurussoorten gevonden en duizenden andere ontdekkingen gedaan waaruit ongelofelijke details naar voren komen over het leven, uiterlijk en de ontwikkeling van de uitgestorven dieren.

Wetenschap in Beeld viert dit jubileum door het oude park met de grond gelijk te maken en een heel nieuw park te bouwen, gebaseerd op de grote wetenschappelijke verrassingen van de afgelopen tientallen jaren.

Ga mee naar het bizarste en meest gedetailleerde dinosauruspark, in het juninummer van Wetenschap in Beeld.

In de clip hieronder kun je zien wat 25 jaar wetenschap heeft gedaan met de legendarische hoofdpersoon van Jurassic Park, de T. rex.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: