University of Southampton/Anthony Hutchings
Spinosaurus Isle of Wight fossiel Europa

Botresten gevonden van Europa’s grootste vleeseter in Zuid-Engeland

Hij was tien meter lang van kop tot staart en joeg langs de Zuid-Engelse kusten. Met zijn enorme grootte is hij vermoedelijk het grootste landroofdier dat ooit in Europa heeft geleefd.

Hij liep op twee benen, had een krokodilvormige kop en leefde zeker 125 miljoen jaar geleden, tijdens het krijt, op het Europese continent.

Dat blijkt uit fossieldelen van deze theropode van het geslacht spinosauriden die een groep paleontologen heeft gevonden.

De botresten zijn ontdekt in krijtafzettingen bij de Vectis-formatie op het eiland Isle of Wight in het Kanaal.

‘Dit was een enorm dier: ruim 10 meter lang en waarschijnlijk enkele tonnen zwaar. Aan sommige van zijn afmetingen te zien, lijkt het een van de grootste roofdinosauriërs te zijn die ooit in Europa gevonden is – misschien zelfs de grootste tot nu toe,’ verklaart promovendus Chris Barker, die de studie van de fossiele vondsten leidt.

‘Het is jammer dat we hem alleen kennen van een kleine hoeveelheid resten, maar die zijn voldoende om te kunnen zien dat het een enorm wezen was’.

Leefde van vis en aas

De onderzoekers hebben resten van de ruggenwervels, bekken en staart van de spinosaurus gevonden, maar helaas vonden ze geen tanden- of schedelresten.

‘Deze is echt heel groot,’ zegt paleobioloog Neil Gostling, die de botvondsten hielp onderzoeken. ‘Laten we hopen dat er meer fossielen opduiken. We zouden heel graag een schedel of tanden vinden’.

spinosaurus fossielen

Hoewel er maar weinig botresten zijn van de spinosaurus, die de voorlopige naam White Rock Spinosaurid heeft gekregen, kunnen onderzoekers er wel uit opmaken dat hij gigantisch was.

© Chris Barker/Dan Folkes

Door de tanden te onderzoeken, kunnen wetenschappers de tweebenige reus in de spinosaurusstamboom plaatsen.

Als hij lijkt op andere spinosauriden, kon hij met zijn tanden heel goed glibberige prooien (zoals vis) vangen, maar kon hij zich ook voeden met aas van andere dinosauriërs die aanspoelden.

Tot wetenschappers een passendere naam hebben bedacht, noemen ze de soort White Rock Spinosaurid, naar de geologische laag waarin de botten werden gevonden.

De krijtrotsen waar de resten gevonden zijn, staan bekend om dinosaurusvondsten.

Spinosauriden ontstonden in en migreerden uit Europa

In 2021 vond dezelfde groep wetenschappers de resten van twee andere spinosauriden; beide iets langer dan 9 meter.

Met deze nieuwste vondst hebben wetenschappers meer bewijs voor hun theorie dat spinosauriden zo’n 150 miljoen jaar geleden uit West-Europa migreerden.

‘Als dit een spinosaurus is, dan ondersteunt dat echt het werk dat we de afgelopen jaren deden, op grond waarvan we denken dat spinosauriden uit Europa komen en vervolgens naar Noord-Afrika migreerden, waar je echte spinosauriden vindt, en daarna verder naar Zuid-Amerika,‘ vertelt Neil Gostling.

Een ander detail in de botresten trok ook de aandacht van de onderzoekers.

In een van de bekkens zaten kleine tunnels ter grootte van een duim. Het team denkt dat deze gaten veroorzaakt kunnen zijn door botetende larven die aan deze reuzenkiller een goede maaltijd hadden.