Bonte dinosaurusveren trokken partners aan
Onderzoekers zijn erin geslaagd de kleuren van de veren van een dinosaurus die ruim 160 miljoen jaar geleden stierf, te reconstrueren. En ze hebben een vermoeden waarom het verenpak zo kleurrijk was.

Een nieuw onderzoek van een dinosaurusfossiel heeft verrassende kennis over het verenkleed van het uitgestorven dier opgeleverd.
Het fossiel werd gevonden door een Chinese boer en kwam in 2014 in handen van het paleontologisch museum in Liaoning. Het bleek 161 miljoen jaar oud.
Korreltjes brengen kleuren aan het licht
Het fossiel is zo goed bewaard dat onderzoekers de kleuren van het verenkleed konden reconstrueren. Met behulp van een rasterelektronenmicroscoop bekeken ze zogeheten melanosomen, korreltjes die pigment bevatten.
Het pigment zelf is allang vergaan, maar daar lieten de wetenschappers zich niet door uit het veld slaan. Melanosomen hebben een bepaalde vorm, die regelt hoe het licht gereflecteerd wordt en dus welke kleur de dinoveren hadden.
Zo hadden de melanosomen van sommige veren de vorm van een pannenkoek, wat ook bij kolibries voorkomt. Op deze manier ontstond een beeld van het hele verenkleed.