Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dinosaurus

Tyrannosaurus rex

Dinosaurussen waren oerreuzen

De dinosaurussen beheersten de aarde 65 miljoen jaar geleden in het mesozoïcum. Dit tijdvak wordt onderverdeeld in het trias, de jura en het krijt. Het is niet precies bekend hoeveel dinosaurussoorten er voorkwamen op aarde. Volgens wetenschappers zijn er echter fossielen te vinden van circa 1850 verschillende geslachten. Omdat we steeds meer te weten komen over de wereld van de dinosaurussen, hebben we een schat aan informatie over deze oerreuzen voor je verzameld. Lees bijvoorbeeld hoe een regen van glas tot de hoogtijdagen van de dinosaurussen leidde, welke dinosaurus het grootst was en hoe de dinosaurussen aan hun einde kwamen.

Meteorietinslagen roeiden de dinosaurussen uit

Waardoor stierven de dinosaurussen uit?

De dinosauriërs stierven circa 66 miljoen jaar geleden uit toen een enorme meteoriet neerstortte op het schiereiland Yucatán in Mexico. Vóór de meteorietinslag waren er echter al dinosaurussoorten op hun retour, waaronder enkele langhalzen en T. rex. Dat kwam onder meer door heftige klimaatveranderingen, waardoor de leefomgeving van de dinosaurussen niet meer hetzelfde was. Hieronder kun je meer lezen over de oorzaken van het uitsterven van de dinosaurussen en vind je verrassende feiten over hun leven.

Veel mensen denken onterecht dat Tyrannosaurus rex de grootste dinosaurus was, want hij wordt vaak omschreven als een van de grootste dieren die ooit op aarde hebben geleefd. Maar in werkelijkheid was de grootste dinosaurus de vegetarische sauropode Patagotitan mayorum, die zo’n 101,6 miljoen jaar geleden leefde. Hij was 37 meter lang, 6 meter hoog en woog circa 69 ton. T. rex was wel de grootste vleesetende dinosaurus, die met zijn bijna 9 ton ruim 2 ton meer woog dan zijn rivalen.

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg