Solar Impulse 2 vingeskader 2

Zonnevliegtuig kan niet tegen wind

Het roer van de Solar Impulse 2 is beschadigd door windstoten – op de grond. Na een noodlanding in Japan werd met man en macht gewerkt om de 72 meter lange vleugels van het zonnevliegtuig vast te binden, maar tevergeefs.

8 juni 2015 door Karine Kirkebæk

Solar Impulse 2 met touwen vastgebonden

Vorige week moest de Solar Impulse een noodlanding maken in Japan vanwege slecht weer. De bemanning had gehoopt eindelijk de Stille Oceaan over te kunnen steken in het vliegtuig op zonne-energie.

Het toestel landde zonder problemen op een landingsbaan in het Japanse Nagoya, maar in de uren daarna liep het averij op door zware windstoten.

De bemanning had met man en macht geprobeerd het vliegtuig goed vast te binden. Er waren touwen aan de vleugels gebonden om ze te stabiliseren tot de mobiele hangar van het toestel Japan bereikt had.

Desondanks raakte het rolroer, dat achter op het toestel zit en waarmee de hoogte geregeld wordt, beschadigd.

Snel herstel voor Solar Impulse 2

De man achter het vliegtuig, de Zwitser André Borschberg, schrijft op Twitter dat de schade meevalt en waarschijnlijk binnen een week te repareren is.

Het experimentele zonnevliegtuig is gebouwd om aan te tonen dat een milieuvriendelijk toestel de wereld rond kan vliegen op zonne-energie.

De Solar impulse 2 heeft sinds de take-off in Abu Dhabi op 9 maart ruim 7000 kilometer gevlogen over onder meer India, Birma en China.

Vlucht om de aarde zonder een druppel benzine

Boven op de vleugels zitten 17.000 zonnecellen. Het is niet de eerste keer dat de bemanning te maken krijgt met tegenslag.

De vlucht om de aarde zonder benzine begon goed in Abu Dhabi in maart, maar in Nanking in China moest het team ruim een maand wachten op goed weer, om aan de oversteek naar Hawaï te kunnen beginnen.

Vorig weekend leek het zo ver te zijn, maar vanwege een koufront bleek de lucht toch te instabiel en was het te gevaarlijk om door te vliegen. Daarom landde het toestel uit voorzorg in Japan.

DE SOLAR IMPULSE 2

? TOPSNELHEID: 140 km/u

? SPANWIJDTE: 72 m

? MATERIAAL: Koolstofvezel

? GEWICHT: 2300 kg

? ENERGIEBRON: 17.000 zonnecellen

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: