Flysikkerhed lyn

Bliksem schiet door vliegtuig

Gemiddeld wordt een Amerikaans passagiersvliegtuig één keer door de bliksem getroffen – per jaar. Maar dat heeft zelden gevolgen voor de vliegveiligheid. En als je vliegangst hebt, is het ook goed om te weten dat de vleugels echt niet zomaar breken.

6 juli 2015 door Babak Arvanaghi

Bliksem en vliegveiligheid gaan prima samen

Een gemiddelde bliksem genereert 32.000 ampère. Genoeg om aanzienlijke schade aan te richten. Desondanks is bliksem helemaal niet gevaarlijk voor vliegtuigen.

Zoals je in de video hierboven kunt zien, zijn vliegtuigen ingericht als een bliksemafleider. De bliksem treft het vliegtuig op één punt en verlaat het via een ander punt in de richting van de aarde.

Meestal is er alleen wat roetschade, die na de landing wordt gecontroleerd. In ernstigere gevallen kan de bliksem de motor treffen en daar brand veroorzaken. De motoren zijn echter voorzien van brandblussers die het vuur uitblazen. Daarna vliegt het toestel door op één motor.

VIDEO – Zo ziet een blikseminslag in een vliegtuig eruit vanuit de cabine:

Vleugels kunnen bijna niet breken

Er zijn nog meer dingen waarvan passagiers met vliegangst bibberende knieën krijgen. Soms dansen en wapperen de vleugels zo, dat het lijkt of ze zomaar af kunnen scheuren.

Maar wees gerust. Zoals je in de video hieronder ziet, zijn de vleugels onvoorstelbaar buigzaam en kunnen ze heel wat hebben voor ze breken. Er is in elk geval meer voor nodig dan wat lucht.

Alle typen vliegtuigvleugels worden onderworpen aan stresstests voor ze worden goedgekeurd. De vleugels zijn bestand tegen ten minste 150 procent van de sterkste kracht die ze in de lucht kunnen tegenkomen.

VIDEO – Zo worden vleugels getest:

Zijn vogels gevaarlijk voor de vliegveiligheid?

De vleugels van vliegtuigen zijn dus heel stabiel, en bliksem is ongevaarlijk. Maar klopt het dat een vliegtuig kan neerstorten door een vogel in de motor? Kom erachter wat fabel is en wat werkelijkheid – koop Wetenschap in Beeld 8/2015:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: