Lockheed Martin
spionagevliegtuig, u2, speed racer, lockheed, Martin

Opvolger U-2 gevonden: onbemand spionagevliegtuig wordt getest

De ultrageheime ontwikkelingsafdeling Skunk Works van Lockheed Martin heeft een video vrijgegeven van de opvolger van een beroemd spionagevliegtuig.

Een ongelooflijke 65 jaar lang was de ‘Dragon Lady’ de koningin van de Lockheed U-2-spionagevliegtuigen. De Amerikaanse toestellen speelden een cruciale rol in de Koude Oorlog. Zo werd er in 1960 een neergeschoten boven de Sovjet-Unie en werd de piloot gevangengenomen, wat een internationale crisis ontketende.

Nu is de opvolger klaar – deze keer zonder piloot.

Wapenfabrikant Lockheed Martin maakte onlangs in een video bekend hoe zijn aanstaande onbemande spionagevliegtuig, werktitel Speed Racer, eruit zal zien.

Volgens Aviation Week is het een klein, onbemand vliegtuig met een straalmotor en korte, naar achteren gerichte vleugels. In de video vertrekt het vanaf een groter vliegtuig.

De video van Lockheed Martin presenteert het nieuwe StarDrive-concept van de wapenfabrikant, wat de bouw van vliegtuig- en wapenprototypen kan versnellen. In de video zie je een animatie van het nieuwe spionagevliegtuig Speed Racer.

Op geheel nieuwe manier gebouwd

De video van Lockheed Martin werd op een wapenbeurs gepresenteerd en toont een geheel nieuwe manier om gevechtsvliegtuigen en wapensystemen te ontwikkelen.

Het idee heet StarDrive en omvat een digitalisering van het hele productieapparaat, wat volgens Lockheed Martin de ontwikkelingstijd van nieuwe geavanceerde vliegtuigen drastisch kan verkorten.

Nu duurt het soms ruim 10 jaar om een vliegtuig te ontwikkelen – en als het klaar is, is de technologie mogelijk al verouderd.

Naar verwachting kunnen de nieuwe productiemethoden de grote ideeën van de fameuze ontwikkelingsdivisie Skunk Works sneller realiseren.