Baby Boom Jet

Opvolger Concorde moet supersonisch vliegen weer trendy maken

Met een flink pak geld van onder andere Virgin-oprichter sir Richard Branson is de weg vrij voor een comeback van supersonisch vliegen. In eerste instantie de Atlantische Oceaan over in iets meer dan drie uur.

22 november 2016 door Jakob Priess

Binnen vier uur de Atlantische Oceaan oversteken was een utopie sinds de iconische Concorde in 2003 definitief aan de grond werd gezet. Maar nu zijn de supersonische vliegtuigen op weg terug naar de startbaan.

Met een kruissnelheid van mach 2,2 (2335 km/h) wordt de XB-1 met de bijnaam 'Baby Boom' het snelste passagiersvliegtuig ooit – 10 procent sneller dan de Concorde en 2,6 keer zo snel als een traditioneel passagiersvliegtuig.

Het zal niet verbazen dat de wederopstanding van het supersonisch vliegen uit de koker komt van Richard Branson, de excentrieke, inventieve oprichter van Virgin Airlines.

Eerste vlucht in 2023

Branson heeft met zijn bedrijf Virgin Galactic een flink bedrag geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Baby Boom, en als tegenprestatie krijgt het bedrijf het recht om de eerste tien geproduceerde vliegtuigen te kopen.

De eerste testvlucht vindt plaats in 2017, en als alles volgens plan verloopt, zullen in 2023 de eerste passagiers aan boord gaan van de Baby Boom. Zij vliegen vervolgens in slechts 3 uur en 15 minuten naar New York – een kwartier sneller dan de Concorde destijds.

'Betaalbare' tickets

De vliegtuigtickets worden volgens Branson en het in Denver gevestigde bedrijf Boom dat de XB-1 ontwerpt, 'betaalbaar'.

Dat moet je wel met een flinke korrel miljonairszout nemen, want een retourtje Londen - New York zal naar verwachting beginnen bij 5000 dollar.

Maar dan hoef je de cabine ook niet te delen met enthousiaste chartertoeristen, louche zakenlui en luidruchtige vrijgezellen, want de XB-1 krijgt maar 40 stoelen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: