Nieuw vliegtuig breekt alle snelheidsrecords

Boeing wil een nieuw supersonisch vliegtuig bouwen als opvolger van de legendarische Blackbird-straaljager.

© Boeing

Vliegtuigfabrikant Boeing gaat meedoen aan de wedloop om een straaljager te bouwen die meer dan vijf keer de geluidssnelheid haalt, ook wel mach 5 genoemd.

Daarmee wordt het hypersonische vliegtuig een concurrent van de SR-72, die het bedrijf Lockheed Martin aan het ontwikkelen is.

Beter dan iconisch supervliegtuig

Beide vliegtuigbouwers willen een snellere opvolger ontwikkelen van de iconische Blackbird SR-71, die in de jaren 1950 ontworpen werd en in 1964 voor het eerst opsteeg.

De Blackbird werd ingezet tussen 1966 en 1999 en had een topsnelheid van 3,2 keer de geluidssnelheid.

Boeings nieuwe toestel heeft nog geen naam. De ontwikkeling zal twee fasen kennen: eerst wordt er een eenmotorig testtoestel ter grootte van een F-16 gebouwd, en vervolgens het uiteindelijke vliegtuig van zo’n 33 meter lang.

Het vliegtuig zal twee typen motoren hebben: een gewone straalmotor brengt het toestel op circa mach 3, de bovengrens van dit type motor.

Daarna neemt het tweede type, een zogeheten ramjet, het over om het vliegtuig op mach 5 te brengen. De ramjet comprimeert de lucht met behulp van de snelheid van het vliegtuig voordat de brandstof ontstoken wordt.

De ramjet-technologie werkt pas als het toestel op snelheid is, en daarom is een gewone straalmotor onontbeerlijk. Als het vliegtuig vaart mindert voor de landing, gaat de ramjet uit en neemt de straalmotor het weer over.

De hypersonische vliegtuigen van Boeing en Lockheed Martin worden voor militaire doeleinden ontwikkeld. Ze kunnen verkenningsmissies uitvoeren en ingezet worden als gevechtsvliegtuig.