MH370 graphic

Vier theorieën over de verdwijning van de MH370

Op 8 maart 2014 verdween het Maleisische vliegtuig met vluchtnummer MH370 spoorloos, en er bestaan vier hoofdtheorieën over de verdwijning. Stem op de geloofwaardigste.

9 maart 2015 door Malene Breusch Hansen

Theorie 1: Zelfmoord

Een van de theorieën over het lot van het vliegtuig is dat de gezagvoerder het bewust heeft laten neerstorten. Dit is denkbaar, want het toestel stopte plotseling met het uitzenden van signalen, en die kunnen handmatig vanuit de cockpit uitgezet zijn.

Daarnaast had de gezagvoerder in tegenstelling tot alle andere bemanningsleden van de MH370 geen afspraken staan met familie of vrienden na 8 maart 2014, toen het vliegtuig verdween.

Theorie 2: Elektronische kaping

Omdat de MH370 voorzien was van het nieuwe systeem 'Uninterruptible Autopilot' van Boeing, kan het wellicht op afstand gekaapt zijn door terroristen of vreemde mogendheden.

Het systeem werd ontwikkeld na de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001. Het sluit de stroom in de cockpit af en draagt in geval van kaping de controle over de autopiloot via de Flight Management Computer van het toestel over op een controlecentrum op de grond.

Als het systeem gehackt is, kunnen kwaadwillenden de controle over de MH370 hebben overgenomen en het vliegtuig hebben laten neerstorten.

Theorie 3: Drukdaling in de cabine

Het Australian Transport Safety Bureau heeft de beschikbare gegevens geanalyseerd en is van mening dat ze erop wijzen dat de bemanning bewusteloos is geraakt, bijvoorbeeld door een plotselinge drukdaling aan boord.

Niet alle onderzoekers steunen deze theorie echter. Bij een drukdaling gaan er allerlei toeters en bellen af in de cockpit, en de piloten zetten als eersten hun zuurstofmasker op en voeren een snelle daling uit naar een veilige hoogte.

Theorie 4: Brand in de cockpit

Een felle brand aan boord kan alle instrumenten hebben verwoest. De piloten zijn hierbij omgekomen of waren niet meer in staat het toestel te besturen.

In het toestel Egyptair 667, net als MH370 een Boeing 777, brak er brand uit in de cockpit, waarbij alle systemen en instrumenten uitvielen. Maar gelukkig stond het toestel op de grond, zodat er niemand gewond raakte.

Wat is de geloofwaardigste theorie?

Stem op de theorie die volgens jou het waarschijnlijkst is, en bekijk wat andere lezers vonden:


Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: