Helikopter James Bond

Kan een helikopter loopings maken?

In Spectre, de laatste James Bondfilm, maakt de schurk loopings met een helikopter. Maar kan dat echt, of is het een verzinsel van de filmmaker?

24 augustus 2016

Het is mogelijk een helikopter loopings te laten maken zoals je in de James Bondfilm ziet, maar dan alleen onder bepaalde omstandigheden.

Ten eerste kan alleen een behendige, ervaren piloot dat – in Spectre voert de helikopteracrobaat Chuck Aaron de capriolen uit.

Ten tweede moet hij met een helikopter vliegen die een stijve hoofdrotor heeft, waarbij de rotorbladen geen boutverbinding hebben.

Hoofdrotor stuurt looping aan

In de film Spectre haalt de helikopteracrobaat Chuck Aaron halsbrekende toeren uit. (De looping begint rond 2:50 in het fragment.)

Een stijve hoofdrotor kan een extra grote belasting op zijn bladen aan en zorgt ervoor dat de helikopter zich tijdens een looping voorspelbaar gedraagt.

Een gewone helikopterrotor heeft meerdere boutverbindingen tussen het blad en de naaf.

Een verticale verbinding laat het blad een beetje meegeven met de wind, terwijl een horizontale verbinding het blad een beetje op en neer laat bewegen.

Stuntrotor

De stijve hoofdrotor kan loopings maken doordat hij gebouwd is om een grote belasting aan te kunnen als de helikopter op z'n kop vliegt.

|

Gewone hoofdrotor

Door de verbinding kan een gewoon rotortype een beetje meegeven om het verschil in lift op te heffen dat aan weerszijden van de helikopter tijdens het vliegen ontstaat – anders zou de helikopter scheef hangen.

Zo werkt het

Als de rotorbladen een beetje flexibel zijn, kan de piloot het verschil in liftkracht tijdens het vliegen opheffen.

Vliegt de helikopter door de lucht, dan ondervindt het rotorblad dat met de vliegrichting meebeweegt, namelijk meer liftkracht dan het rotorblad ertegenover, dat tegen de vliegrichting in beweegt.

Dit verschil wordt in een gewone flexibele rotor met boutverbindingen gereguleerd.

De Duitse stunthelikopter Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105 vliegt normaal met het Red Bull-logo, maar dat werd overgeschilderd voor de film Spectre.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: