Vleugels creëren drukverschillen
Een vliegtuig moet echter ook opstijgen en op hoogte blijven. Dat deel van de klus nemen de vleugels van het vliegtuig voor hun rekening. Die veranderen namelijk de drukverhoudingen in de lucht.
De vleugels zijn zo gebouwd dat de lucht die eroverheen gaat sneller naar achteren beweegt dan de lucht eronder.
De wet van Bernoulli stelt dat hoe sneller lucht zich beweegt, hoe lager de luchtdruk is. Daarom wordt er boven de vleugel een lage druk gecreëerd en onder de vleugel een hoge druk.
Druk duwt vliegtuig omhoog
Door de hogere druk onder de vleugels wordt het vliegtuig omhoog 'geduwd' tegen de lagere druk. Zo blijft het vliegtuig in de lucht. De hoek van de vleugels kan worden bijgesteld, zodat ze veranderingen creëren in de druk en het vliegtuig stijgt of daalt.
De propellers van een propellervliegtuig werken volgens hetzelfde principe. De rotorbladen zijn zo gevormd dat ze als ze draaien een lage druk creëren vóór het vliegtuig, waardoor dit vooruit wordt geduwd door de hogere druk aan de achterkant.
Talrijke fabels over vliegtuigen
Er circuleren allerlei fabels over vliegtuigen. Bijvoorbeeld dat een vliegtuig neerstort als er een gat in een raam komt, dat de toiletten in de lucht worden geleegd en dat bliksem levensgevaarlijk is voor vliegtuigen. Krijg de feiten op een rijtje – koop Wetenschap in Beeld: