United Airlines
United, duurzaam, vliegtuigbrandstof

Duurzaamheidsmijlpaal: Motor in passagiersvliegtuig draait op 100% biobrandstof

Als eerste luchtvaartmaatschappij in de geschiedenis heeft United Airlines een lijnvlucht gemaakt met een passagiersvliegtuig waarvan een van de motoren 100% duurzame vliegtuigbrandstof verbruikte.

Een verder heel gewone lijnvlucht van Chicago naar Washington D.C. in de VS gaat de geschiedenisboeken in. Het vliegtuig, een Boeing 737 MAX 8, heeft de 979 kilometer met 100 passagiers aan boord afgelegd met volledig duurzame vliegbrandstof in een van de motoren.

Volgens United Airlines stoot de duurzame brandstof 80 procent minder broeikasgassen uit dan normale vliegtuigbrandstof.

Er bestaan verschillende soorten biobrandstof voor vliegtuigen – in dit geval was het gemaakt van vetstoffen en bakolie.

Het vliegtuig had slechts in een van de motoren biobrandstof omdat er met dit type brandstof uit veiligheidsoverwegingen nog zeer voorzichtig wordt omgegaan. Er zat 1893 liter biobrandstof in de ene motor en 1893 liter conventionele brandstof in de andere.

Tijdens een testvlucht zonder passagiers liet United Airlines in oktober 2021 al zien dat duurzame brandstof precies even effectief is als gewone vliegtuigbrandstof.

Deze vlucht markeerde een bijzondere mijlpaal omdat de vliegsector de nieuwe brandstof nu veilig genoeg vindt voor lijnvluchten met passagiers aan boord.