De stoel van de gezagvoerder wordt uit de cockpit gesloopt, en op de lege plek komt ROBOpilot, de eerste vliegende robotpiloot ter wereld.
Met behulp van gps en allerlei sensoren leest de robot de windkracht, hoogte en snelheid af. Hij pakt de stuurknuppel en bedient de gashendel en de rem net als een piloot van vlees en bloed.
ROBOpilot neemt dus de taken van een levende piloot stuk voor stuk over.
De robot is ontwikkeld door de onderzoeksafdeling van de Amerikaanse luchtmacht, Air Force Research Laboratory (AFRL), en DZYNE Technologies Incorporated, dat onderdelen en soft- en hardware voor vliegtuigen produceert.
De vliegende robot steeg op 9 augustus op vanaf een luchtmachtbasis in Utah en zette zijn toestel weer veilig aan de grond. Hij registreerde snelheid en hoogte correct vanuit de cockpit en volgde het vluchtplan nauwgezet. Zonder menselijk ingrijpen.
Robot is geen hoogvlieger
Een oude Cessna 206 uit 1968 maakte zo zijn eerste vlucht van twee uur met de kersverse gezagvoerder aan de stuurknuppel en slaagde voor het praktijkexamen van de Federal Aviation Administration, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit.
Maar een paar weken later, net toen het experiment geslaagd leek, sloeg de rampspoed toe.
De AFRL maakt weinig woorden vuil aan het noodlottige voorval.
De Amerikaanse luchtmacht meldt alleen dat de fout die een acute reparatie van ROBOpilot noodzakelijk maakte, zich voordeed tijdens een experimentele missie, en dat technici de vluchtgegevens proberen te achterhalen om erachter te komen wat er precies mis ging.
Een hoge officier van de luchtmacht zegt in het techniek- en defensietijdschrift Defense Daily: