© Science China Press

China brengt de tweedekker terug

Vliegtuigen met vleugels boven elkaar zijn na de jaren 1930 nauwelijks meer gebouwd. Maar nu willen de Chinezen de tweedekker nieuw leven inblazen, om extreem hoge snelheden te bereiken.

2 augustus 2018 door de redactie

Chinese vliegtuigbouwers willen de tweedekker nieuw leven inblazen, maar dan in een supersonische versie, die passagiers met tot wel 6000 km/h moet vervoeren. Dat is vijf keer de snelheid van het geluid.

Tot op heden is een model van het vliegtuig succesvol getest in een windtunnel.

Hier werd het blootgesteld aan een belasting die vergelijkbaar is met vliegen met 8600 km/h – zeven keer de geluidssnelheid.

Extra vleugels creëren betere lift

We kennen tweedekkers uit het begin van de vliegtuighistorie, maar sinds de jaren 1930 zijn ze nauwelijks meer gemaakt. De nieuwe Chinese versie lijkt echter in niets op de toestellen uit die tijd.

De twee stellen vleugels zijn zeer verschillend. De onderste zijn als twee armen naar voren gericht, terwijl de bovenste lijken op een vlieger.

Volgens het ontwerpteam, dat wordt geleid door de onderzoeker Cui Kai, is het vliegtuig dankzij de dubbele vleugels zuinig en heeft het een betere lift. Daardoor kan het meer goederen of passagiers vervoeren dan eerdere supersonische vliegtuigen.

Voorlopig hebben de ontwerpers het vliegtuig ‘I-Plane’ genoemd, omdat het tijdens een duikvlucht een I-vormige schaduw zou werpen.

Als de I-Plane zo groot wordt als een Boeing 737, kan hij ongeveer 5 ton goederen of 50 passagiers meenemen. Ter vergelijking: een Boeing 737 kan 20 ton goederen of 200 passagiers meenemen, maar heeft slechts een snelheid van 800 km/h.

In twee uur van Peking naar New York

Als het vliegtuig realiteit wordt, kunnen passagiers in slechts twee uur van Peking naar New York vliegen. Die reis duurt op dit moment 14 uur.

Conceptvliegtuig I-Plane

  • Motor: Een combinatie van een straalmotor en een scramjet.
  • Lift: 25% van de lift van een gewoon passagiersvliegtuig van dezelfde grootte.
  • Maximumsnelheid: Mach 5 ofwel 6000 km/h. Snel genoeg om binnen zeven uur rond de aarde te vliegen.

Volg de technologische ontwikkeling

Ingenieurs bouwen transistoren ter grootte van atomen, raketten landen rechtstandig op aarde en kunstmatige intelligentie heeft een beter beoordelingsvermogen dan de mens.

De technologische ontwikkeling gaat sneller dan ooit, en onze wereld wordt met de dag geavanceerder en moeilijker te begrijpen. Met een abonnement op Wetenschap in Beeld krijg je alle uitleg, plus de boeiende verhalen achter de grootste technologische prestaties.

Ontvang 12 nummers van Wetenschap in Beeld plus een draadloze hoofdtelefoon voor slechts € 59,95.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: