Long Beach, Californië, 15 september 1991: Het nieuwe transportvliegtuig McDonnell Douglas C-17 Globemaster van het Amerikaanse Ministerie van Defensie stijgt voor het eerst op.
Met een spanwijdte van meer dan 50 meter en een laadvermogen van bijna 80 ton zal het enorme vliegtuig nog tientallen jaren vracht, hulpgoederen en soldaten over de hele wereld zal vervoeren.
In augustus 2021 speelde het toestel een sleutelrol toen de Taliban de macht overnamen in Afghanistan en wanhopige burgers geëvacueerd moesten worden van de luchthaven van Kaboel.
De ontwikkeling van de C-17 duurde meer dan tien jaar vanwege de hoge eisen aan het toestel. Het moest stukken sneller zijn dan het bekende Hercules-transportvliegtuig dat het moest vervangen, een groter laadvermogen hebben en kunnen opstijgen en landen op een zeer korte landingsbaan.
De C-17 kan starten en landen op een baan van circa 900 meter, en volgeladen heeft hij maar 1067 meter nodig. Een normaal passagiersvliegtuig zou tot twee keer zoveel lengte nodig hebben.
Sinds zijn eerste vlucht 30 jaar geleden vliegt de C-17 in militaire en humanitaire operaties wereldwijd, waaronder:
- Het inzetten van paratroepen in de oorlog in Irak in 2003
- Vaste dienst naar onderzoeksstation McMurdo in Antarctica
- Noodvervoer bij natuurrampen zoals de orkaan Katrina en vervoer van materieel en troepen naar militaire bases over de hele wereld
C-17-transportvliegtuigen brengen ook gepantserde limousines, helikopters en ander materieel vooruit wanneer de Amerikaanse president over de wereld reist.
De productie van de C-17 stopte in 2015, toen vliegtuigbouwer Boeing de fabriek overnam en er in totaal 279 C-17’s waren gebouwd.
De fabriek bleef echter tot 2017 reserveonderdelen produceren, en het betrouwbare transportvliegtuig zal waarschijnlijk nog wel drie of vier decennia in de lucht blijven.