Airbus vliegt 5500 km/h

Vliegtuigbouwer Airbus wil de reis van Tokio naar Los Angeles bekorten tot slechts drie uur met een nieuw supersonisch toestel dat geen knal produceert.

Airbus-toestel vliegt met 5500 km/h

Airbus maakt zich sterk voor de supersonische burgerluchtvaart. Met een topsnelheid van 4,5 keer de geluidssnelheid – circa 5500 km/h – moet het nieuwe toestel van de Franse vliegtuigfabrikant de Stille Oceaan in slechts drie uur oversteken, een reis die met de huidige lijnvluchten nog 11 uur duurt.

De Airbus is twee keer zo snel als de Concorde, en heeft bovendien niet de harde knal en het hoge brandstofverbruik.

Airbus is supersnel dankzij lage luchtweerstand

Het vliegtuig krijgt driehoekige deltavleugels, twee soorten straalmotoren en een raketmotor. Die verhogen samen de snelheid.

De twee turbojetmotoren onder aan het vliegtuig brengen het toestel de lucht in en klappen in de romp als ze niet in gebruik zijn. De luchtweerstand is daarmee minimaal.

Airbus-toestel doorbreekt geluidsbarrière

De krachtige raketmotor brengt het toestel bijna loodrecht naar 15 tot 20 kilometer hoogte. Het vliegtuig gaat daarbij door de geluidsbarrière, maar door de steile hoek hoor je de harde knal niet op aarde.

De raketmotor klapt vervolgens weg achter een luik, en twee ramjetmotoren, die alleen werken bij snelheden van boven de 500 km/h, nemen het daarna over.

Net als andere supersonische verkeersvliegtuigen die momenteel in de ontwerpfase zijn, ligt het Airbus-toestel nog op de tekentafel. Wanneer het supersnelle Airbus-vliegtuig de lucht in zal gaan, is nog niet bekend.

Airbus heeft drie typen motoren

Het vliegtuig heeft twee turbojetmotoren, twee ramjetmotorenen een raketmotor, die het toestel samen op de extreem hoge snelheid van zo'n 5500 km/h moeten krijgen.

1. Het vliegtuig stijgt met behulp van de turbojetmotoren op met 350 km/h.

2. Met de raketmotor klimt het toestel bijna verticaal naar een hoogte van 15 tot 20 kilometer.

3. Het toestel gaat door de geluidsbarrière, maar door de steile hoek is er geen knal te horen.

4. Op een hoogte van 30 tot 35 kilometer versnelt het toestel tot 5500 km/h.