Urban Air Port

Vliegende taxi's krijgen nu hun eigen luchthaven

De Engelse stad Coventry wil als eerste plaats bieden aan vliegende taxi's.

Diverse bedrijven ontwerpen nu elektrisch aangedreven vliegende vervoermiddelen, waarmee we ons snel door de stad kunnen verplaatsen. Nu wordt er voor het eerst een speciale luchthaven gebouwd.

Het bedrijf Urban-Air Port heeft het concept ontwikkeld in samenwerking met autofabrikant Hyundai. De eerste van deze luchthavens wordt in november 2021 in de Engelse stad Coventry gebouwd.

🎬 VIDEO: bekijk de presentatie van de luchthaven

Het gaat hier om een zogeheten pop-upconcept dat heel snel kan worden gebouwd. Volgens Urban-Air Port zelfs binnen een paar dagen.

De luchthaven draagt de naam Air-One en bestaat uit een platform van 40 meter breed, dat kan worden verhoogd en verlaagd. Het platform komt omhoog als de taxi's erop willen landen en het wordt verlaagd als de taxi's worden geparkeerd.

Op de platforms van de luchthaven kunnen alle elektrisch aangedreven vervoermiddelen landen – zoals de Hyundai-taxi S-A1, die in 2023 in gebruik wordt genomen.

© Hyundai

Rondom het platform zijn er faciliteiten om de taxi's op te laden en te onderhouden, en wachtruimtes voor de passagiers.

200 luchthavens in vijf jaar

De luchthaven wordt gebouwd met prefab modules en kan daardoor snel worden verplaatst. Daarnaast kan zo'n luchthaven worden gebouwd op een platform in het water of boven op hoge gebouwen.

Er is plaats voor alle typen elektrisch aangedreven voertuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen, bijvoorbeeld de S-A1 van Hyundai, die in principe in 2023 voor commerciële doeleinden in gebruik wordt genomen.

Urban-Air Port wil in de komende vijf jaar wereldwijd zo'n 200 van deze luchthavens aanleggen.